Infofinanciar > Info > Anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare
Info

Anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

catalin-predoiu
sursa capital.ro

Cătălin Predoiu, Ministru al Justiției, într-o dezbatere publică care a avut loc marți, anunță detaliile privind vârsta de pensionare a magistraților. 

Nu există nicio intenție de schimbare legislativă în sensul stabilirii unei noi vârste de pensionare pentru magistrați, alta decât cea deja existentă, conform declarațiilor pe care Predoiu le-a făcut. 

„Ministerul Justiției este preocupat de stabilitatea resursei umane din sistemul judiciar și înțelege că păstrarea vârstei de pensionare în vigoare și a stabilității prevederilor legale care o consacră sunt elemente esențiale ale păstrării magistraților în activitate și prezervarea stabilității resursei umane din sistem”, declară Ministrul Justiției.

Parcursul dezbaterii proiectelor de legi ale Justiției, au fost puse în dezbatere publică în septembrie 2020, fiind în dezbatere pe parcursul mai multor luni de zile, până în primăvara anului 2021. 

Procesul de promovare a fost reluat, în decembrie 2021, ministerul Justiției integrând propuneri din dezbaterea din cursul anului 2021 și desfășurând recent o consultare cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, consultare aflată în parametrii normali de dialog și cooperare cu Comisia Europeană, conform Antena3.

Modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală este un obiectiv prioritar

„Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiției, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală este un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR, iar termenul asumat de România în cadrul PNRR pentru intrarea în vigoare a modificărilor la codurile penale este de 31.12.2022, iar pentru legile Justiției este 30 iunie 2023. Cu toate acestea, obiectivul ministerului este de a realiza aceste obiective mult mai devreme, întrucât sistemul judiciar, dar și cetățenii au nevoie urgentă de aceste legi”, subliniază Cătălin Predoiu.

În perioada următoare, Ministrul Justiției va comunica proiectele codurilor penale spre aprobarea Guvernului. De asemenea, și proiectele legilor Justiției în avizare ministerială/avizare de către CSM urmează să fie trimise către aprobare.