Infofinanciar > Info > Udrea are mari șanse să scape de închisoare. Nu e fake news
Info

Udrea are mari șanse să scape de închisoare. Nu e fake news

Elena Udrea
Foto: playtech.ro

Așa după cum știți, Elena Udrea este în mare belea și se consideră chiar ca fiind o victimă a abuzurilor din Justiție. Astăzi, însă, o informație fulminate vine de pe pagina de Facebook a jurnalistului Bogdan Tiberiu Iacob.

Șansa Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu

”Nucleara de care vorbeam pe 17 mai pare-se că a căzut azi, în fine. În 2018, CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care stipula că termenele de prescriere a faptelor penale se întrerup după fiecare act procedural al organelor.

Pentru că articolul nu a fost modificat de Guvern ori Parlament în acord cu decizia CCR, după 45 de zile articolul a dispărut complet din lege. Confuzia a cuprins instanţele, care nu mai ştiau dacă rămân în vigoare termenele prevăzute la modul general de codul penal, fără vreo întrerupere.

Pentru a se lămuri situaţia, câteva zeci de inculpaţi au făcut o nouă sesizare către CCR, care, azi a declarat iar articolul ca neconstituţional. Important e să vedem exact motivarea, care ar trebui să conţină indicaţii despre cum să se aplice. Dacă se aplică așa cum ar fi normal, scapă de închisoare un număr mare de acuzaţi, în frunte cu Udrea, Băseasca etc…”

Adrian Mititelu (54 de ani) va fi eliberat

Patronul FCU Craiova a câștigat procesul la Curtea Constituțională, astfel că va fi eliberat înainte de a-și ispăși întreaga pedeapsă.

„Am câștigat la Curtea Constituțională. Tata va fi eliberat”, a spus Adrian Mititelu jr. pentru Gazeta Sporturilor.

Adrian Mititelu jr. a postat și pe Facebook un mesaj prin care anunța că tatăl său va fi eliberat din închisoare.

Azi, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 155 alin. 1 Cod Penal, excepție invocată de Adrian Mititelu în data de 20.05.2020 în dosarul în care a fost condamnat total nelegal la pedeapsa privativă de libertate de 3 ani pe care o execută în prezent.

Concret, pe lângă toate motivele ce conduceau la o soluție de achitare, soluție ce a fost dispusă în primă instanță, Adrian Mititelu trebuia să beneficieze de încetarea procesului penal întrucât a survenit prescripția răspunderii penale.

Acest fapt nu s-a întâmplat, întrucât, instanța a aplicat prevederile art 155 alin 1 cod Penal, normă ce a fost astăzi declarată neconstituțională ca urmare a admiterii excepției de neconstituționalitate invocate de Adrian Mititelu în dosarul soluționat cu condamnarea sa.

Efectul deciziei de azi este ca încetează de îndată executarea pedepsei și într-un termen foarte scurt Adrian Mititelu va fi eliberat.

Împreună vom fi mai puternici!”

– Adrian Mititelu jr.

Situația actuală

Judecătorii Înaltei Curți au amânat, pe 23 mai, decizia privind suspendarea executării pedepsei în Gala Bute după ce fostul ministru a apelat la o cale extraordinară de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Următorul termen este în 20 iunie.

Udrea a transmis, prin intermediul avocaţilor săi, că nu vrea să fie audiată de judecătorii români, prin videoconferinţă din Bulgaria.

Preşedintele completului de judecată a stabilit, însă, că Udrea trebuie citată în Bulgaria, astfel încât procesul a fost amânat, fiind stabilit termen pentru data de 23 mai.

Este ultima cale extraordinară de atac la care poate apela fostul ministru al Turismului pentru a obţine rejudecarea dosarului.

În primă instanță în acest dosar, Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnatela 8, respectiv 5 ani de închisoare pentru finanțarea ilegală a campaniei lui Traian Băsescu din 2009.

Udrea n-a fugit din țară

Elena Udrea nu a fugit din România în ziua condamnării sale în Dosarul Gala Bute, ci se îndrepta spre Grecia pentru a face un tratament care să-i permită să aibă un al doilea copil. Acesta a fost versiunea oferită joi în premieră de avocatul acesteia, Veronel Radulescu, în sala de judecată a Înaltei Curți, acolo unde se judecă recursul în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009.

Avocatul Elenei Udrea a venit cu o explicație surprinzătoare despre fuga acesteia spre Grecia: ”Avea programare la o clinică unde efectua proceduri medicale începute cu mult timp în urmă. Dacă ar fi fost să plece din cauza deciziei ar fi plecat înainte. Ea a plecat din țară din cauza problemelor ei personale, nu ca să fugă”, a declarat Rădulescu.