Infofinanciar > Info > Se măresc salarii și pensii! Anunț surprinzător al unui ministru din Guvernul Ciucă
Info

Se măresc salarii și pensii! Anunț surprinzător al unui ministru din Guvernul Ciucă

Cabinetul Nicolae Ciuca
Foto: gov.ro

Un ministru al Guvernului Nicolae Ciucă a făcut un anunț oarecum suprinzător. Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a anunțat că pregătește mărirea salariilor militarilor și a polițiștilor. De asemenea, ministrul a anunțat că vrea și creșterea pensiilor pentru aceștia.

Dîncu spune că pregătește mai multe acte normative în acest sens, susținând că, astfel, vrea să oprească valul de demisii din Armată și poliție. Ministrul guvernului Ciucă deplânge soarta militarilor arătând că este trist, în fiecare seară, când trebuie să semneze demisii din sistemul militar.

Prin urmare, ministrul a vorbit despre necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale militarilor şi le-a cerut colegilor săi din PSD susţinere pentru creşterea veniturilor şi pensiilor militarilor.

Anunț surprinzător

Anunţul ministrului PSD i-a luat prin surprindere chiar şi pe colegii de partid, în condiţiile în care Guvernul s-a angajat să facă o reformă a pensiilor speciale, iar social-democraţii discută despre eliminarea sau impozitarea pensiilor.

Ministrul a anunţat că a pregătit deja un proiect pentru creşterea veniturilor militarilor, precum şi compensarea unor ore, măsuri care să intre în vigoare la jumătatea acestui an. Ministrul PSD al Apărării se bazează pe sprijinul premierului Nicolae Ciucă, şi el militar la rândul său. În urmă cu o lună, Dîncu a spus că un rezervist poate câștiga circa 3000 de lei pe lună în perioada în care face instrucție.

De asemenea, datele publice arată că cea mai mare soldă plătită în luna aprilie a acestui an a fost de 18.142 de lei net. Suma a fost încasată de un ofițer superior cu funcție de conducere. În schimb, cel mai mare salariu al unui soldat profesionist sau gradat nu a depășit 4.085 lei net.

Iată care sunt principalele venituri în Armată

  • Soldă Ofițer (funcție fără comandă): minim 2.443 lei net – maxim 11.533 lei net;
  • Soldă Maistru militar: minim 2.290 lei net – maxim 4.945 lei net;
  • Soldă Subofițer: minim 2.284 lei net – maxim 4.932 lei net;
  • Soldă SGP, Soldaţii şi Gradaţii Profesionişti: minim 1.848 lei net – maxim 4.085 lei net;
  • Salariu FP, Funcționar Public (funcții cu comandă): minim 6.437 lei net – maxim 12.641 lei net;
  • Salariu FP, Funcționar Public (funcții fără comandă): minim 2.324 lei net – maxim 8.236 lei net;
  • Salariu PCC, Personal Civil Contractual (funcții cu comandă): minim 2.463 lei net – maxim 12.776 lei net;
  • Salariu PCC, Personal Civil Contractual (funcții fără comandă): minim 1.655 lei net – maxim 7.736 lei net;

Potrivit Ministerului Apărării, valorile minime sunt cele stabilite pentru program normal de lucru. Veniturile salariale prezentate cuprind exclusiv drepturile prevăzute de Legea cadru nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În sumele menționate nu sunt incluse drepturile cu caracter nepermanent obținute de categoriile de personal cu activități specifice (piloți, magistrați militari, medici și profesori universitari,forțe pentru operațiuni speciale).