Infofinanciar > Info > Anunț de la Ministerul Finanțelor! Adrian Câciu spune ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor
Info

Anunț de la Ministerul Finanțelor! Adrian Câciu spune ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor

Adrian Caciu
Foto: gov.ro

Datoria publică a depășit 50% din PIB, iar asta ar atrage în mod normal înghețarea pensiilor și salariilor din sectorul public. Cel puțin așa spune legea. De asemenea, cheltuielile bugetare depășesc cu mult încasările la buget. Aceste două aspecte au făcut ca în ultima perioadă să se vorbească tot mai mult despre înghețarea pensiilor și salariilor din sectorul bugetar. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat astăzi ce urmează să se întâmple.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an, iar datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiţii. El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, dacă s-a discutat despre îngheţarea pensiilor şi a salariilor pentru a face o economie la bugetul de stat.

„Exclus. Şi am spus acest lucru de când a început o emoţie referitoare la depăşirea ponderii datoriei publice la 50%, pentru că, odată cu această depăşire, pe site-ul ministerului aveţi şi o informare, o notă care spune cum va scădea datoria publică sub 50%. Or, nu este cazul în acest an de o astfel de măsură. De altfel, datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de statul român pentru a face investiţii. Or, pentru investiţii, acea prevedere din cadrul fiscal, din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, trebuie citită în spiritul ei, unu la mână, şi, doi, trebuie văzut că evaluarea nu se face lunar”, a explicat Câciu.

Ce se întâmplă în administrația publică

Ministrul Finanțelor a mai spus că eficientizarea activităţii administraţiei trebuie să plece de la atribuţii, obiective, operaţionalizarea sistemelor.

„Eficientizarea activităţii administraţiei nu trebuie să plece de la calculul cinic al sumelor de bani folosite, ci trebuie să plece de la obiective, atribuţii, necesar, operaţionalizarea sistemelor şi a proceselor şi apoi, pe cale de consecinţă, ai avea un efect asupra diminuării unor cheltuieli sau, de ce nu, în anumite cazuri a suplimentării, pentru că depinde de fiecare instituţie. Deci, chestiunea aceasta face parte într-adevăr din ceea ce unora le place – contabilitate, numai că administraţia, dar şi o corporaţie nu se conduc pe elemente strict contabile, ci pe elemente de eficienţă”, a transmis ministrul Finanţelor.

Anunțul lui Câciu este de natură să mai calmeze tensiunea socială, ajunsă oricum la cote îngrijorătoare din cauza scumpirilor din ultimul an. Amintim faptul că inflația a ajuns la 13,8%, iar o înghețare a pensiilor și salariilor din sectorul bugetar ar fi avut ca prim efect scăderea consumului. Fapt ce ar fi făcut revenirea economică un obiectiv greu de atins pe termen scurt.