Infofinanciar > Info > ANPC impune noi reguli pentru firmele care funcționează în on-line. Obligații suplimentare pentru operatorii economici
Info

ANPC impune noi reguli pentru firmele care funcționează în on-line. Obligații suplimentare pentru operatorii economici

ANPC
FOTO: PLAYTECH.RO

Directia Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a întocmit o propunere de Ordin prin care serviciile furnizate prin intermediul platformelor online să intre sub incidența reglementărilor.

Prin urmare, operatorii economici a căror domeniu de activitate/de comercializare sau prestare de servicii se desfășoară în spațiul online vor avea obligația să-și informeze clienții prin afișarea documentației în baza cărei funcționează.

Operatorii economici care funcționează on-line au noi obligații

Măsura se aplică unităților economici care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi, publicitate, servicii turistice sau comercializare pachete turistice bilete de avion, comerț electronic, e-commerce toți vor fi obligați să afișeze pe prima pagina a portalului de internet, elementele prin care utilizatorul să identifice denumirea unității, codul unic de înregistrare de unde să rezulte obiectul de activitate al societății pentru care s-a obținut autorizația de funcționare și implicit avizul de funcționare.

Documentele vor fi afișate în câmpul vizual al consumatorului într-o manieră în care utilizatorului să-i fie ușor să identifice informațiile. Măsura vine ca urmare a unor acțiuni de control în urma cărora au fost depistate practici menite să inducă în eroare clienții prin lipsa afișării corespunzătoare a documentelor de funcționare, informează startupcafe.ro.

ANAF implementează un program prin care  va reduce evaziunea fiscală din on line

„Operatorii economici care își desfășoară activitatea în magazine/spații fizice sunt obligați să afișeze documentele de funcționare astfel încât să asigure o informare corectă, completă și precisă a consumatorilor că aceștia funcționează în legalitate. În cazul operatorilor economici care desfășoară activitate în mediul online nu se regăsesc afișate aceste documente, elemente de altfel esențiale în luarea deciziei de către consumatori în achiziționarea de produse și servicii sigure, pentru care au certitudinea că sunt comercializate de către persoane autorizate în desfășurarea de activități de comercializare”, se arată în corpul propunerii de Ordin. Propunerea va fi dezbătută până pe 8 mai și va produce efecte la 30 de zile după ce a fost publicat în Monitorul oficial Partea I

În altă ordine de idei, toată activitatea comercială desfășurată în sistem on-line va fi conectată la internet, vânzările ar urma să fie gestionate eficient din punct de vedere fiscal.

Încasările din comerțul on-line reprezintă o mare necunoscută pentru inspectorii ANAF dar acest lucru este pe cale să se schimbe. Autoritatea Națională de Administrare Fiscală are în vedere implementarea unui program prin care evaziunea fiscală generată de comerțul on-line va fi eliminată. În acest sens a fost redactat și publicat ghidul ”Comerț ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.