Infofinanciar > Info > Val de scumpiri anunțat în 2023! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Info

Val de scumpiri anunțat în 2023! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult

Coș de cumpărături, Sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei
Sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei

România se va confrunta în anul 2023 cu un nou val de scumpiri, care își va face simțită prezența chiar din 1 ianuarie, după ce statul a majorat mai multe taxe, impozite și accize. Astfel, consumatorii din țara noastră vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar, de pildă, pentru țigări, asigurări auto, o masă la restaurant sau o noapte la hotel.

La baza acestui fenomen au stat deciziile oficialilor din Guvern de a opera modificări asupra Codului Fiscal pe parcursul anului 2022.

Ieșirile în oraș, mai scumpe

O primă măsură luată de Executiv a fost aceea de a crește TVA-ul din domeniul HORECA de la 5% la 9%. Astfel, toate serviciile din această zonă vor fi mai scumpe de anul viitor.

„E foarte dificil, fiindcă toate aceste majorări vin într-o perioadă în care oricum toate celelalte materii prime, utilități, chirii ș.a.m.d. sunt deja foarte sus. Și singurul care va suporta într-un final toate lucrurile astea este clientul final. Te gândești foarte mult dacă să mai ieși în oraș, să mai servești masa sau nu.”, a mărturisit Alexandru Muntean, managerul unei cherhanale, pentru cei de la Digi24.

Scumpiri și la băuturile cu îndulcitori și țigări

De asemenea, autoritățile au decis ca din anul viitor TVA-ul pentru băuturile carbogazoase cu zahăr și a berii fără alcool să crească de la 9 la 19%.

Afectați de scumpiri vor fi și fumătorii, care vor trebui să plătească în plus pentru a-și cumpăra un pachet de țigări. Astfel, potrivit unei directive a Comisiei Europene (care se va aplica și în România), accizele țigaretelor se vor dubla, de la 1,8 euro pentru un pachet de 20 de bucăți, la 3,6 euro.

Polițe RCA mai scumpe

În plus, asigurările RCA vor fi și ele mai scumpe de la 1 ianuarie, după ce companiile de profil vor fi obligate să achite contribuții mai mari către Fondul de Garantare.

Potrivit oficialilor de la ASF, cotele de contribuţie datorate de asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor crește de la 2,5% până la 4%.

Cum a fost anul 2022

Analistul economic, Adrian Negrescu, a descris, din perspectiva financiară, cum a fost anul 2022 pentru consumatorii din țara noastră.

„2022 a fost cu siguranță anul inflației, anul în care creșterile acestea spectaculoase de prețuri, mai ales în zona de energie, ne-au afectat puternic atât pe noi personal, cât și economia. Multe dintre firme au fost nevoite la rândul lor să crească prețurile.

Populația a resimțit din plin acest val de scumpiri, iar tot ceea ce înseamnă prognoză, planuri, gânduri de viitor au fost anulate pentru marea majoritate a populației. Ieșiți din pandemie, după 2 ani, cu toții aveam planuri, voiam să construim, voiam să facem lucrurile pe care nu le-am făcut un anii de pandemie, dar din păcate, aceste creșteri de prețuri au influențat semnificativ”, a precizat Negrescu într-un interviu acordat celor de la Radio România Constanța.

Acesta a mai spus că în anul viitor este important ca România să se axeze pe investiții

„Deci, (n.r. – anul 2022) a fost sub duș rece, absolut necesar pentru economie, pentru fiecare dintre noi, personal, și sperăm de acum încolo ca 2023 să fie un an mai bun. E o speranță neconfirmată, din păcate, de previziunile macroeconomice, dar dacă vom merge pe investiții, dacă vom reuși să atragem toate fondurile europene, dacă vom reuși să stăvilim inflația, există posibilitatea să trăim mai bine în 2023”, a adăugat expertul.