Lumea la zi

Angela Merkel rupe tăcerea! „Amenințările Rusiei ar trebui luate foarte în serios”

merkel putin dw.com
sursă foto: dw.com

Fostul cancelar german Angela Merkel lanseză un advertisment important. Fostul lider de la Berlin susține faptul că ar trebui ca ameninţările lansate de Rusia împotriva Ucrainei să nu fie respinse sau considerate ca fiind doar o simplă cacealma.

Momentul 24 februarie 2022, data în care a avut loc în mod oficial inițierea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, ar fi reprezentat, potrivit fostului cancelar german Angela Merkel, „un punct de cotitură profund”. Aceasta a fost prezentă joi seară, 6 octombrie, la o ceremonie cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la apariţia pe piață ziarului Süddeutsche Zeitung din Munchen.

Merkel a continuat declarațiile și a subliniat faptul că Europa se află într-un moment „în care suntem cu toţii sfătuiţi să luăm declaraţiile în serios şi să nu le catalogăm drept cacealma de la început”. Fostul lider de la Berlin mai susține astfel implementarea unei stări de pace durabilă pe continent nu poate avea loc decât cu implicarea Rusiei: „Atât timp cât nu am reuşit cu adevărat să obţinem asta, nici Războiul Rece nu s-a terminat de fapt”, notează Agerpres.

Negocierile cu Putin sunt soluția

„Până acum nu am reușit să facem acest lucru, Războiul Rece nu s-a terminat cu adevărat încă”, a declarat ea, care a adăugat că singura soluție de rezolvare a problemei va sta într-o colaborare și deschidere față de negocierile cu Rusia și președintele său, Vladimir Putin. Fostul cancelar Angela Merkel a mai spus că o astfel de strategie nu ar fi în niciun caz un semn de slăbiciune al Ucrainei sau al aliaților săi, ci aceste negocieri pașnice ar arăta exact un semn de înțelepciune politică, înțelepciunea necesară care va ajuta la păstrarea marjei de manevră.

Ce face acum Merkel?

Fostul cancelar de la Berlin are la momentul actual vârsta de 68 de ani, iar anul trecut s-a retras din funcția pe care a deținut-o în fruntea Guvernului german timp de 16 ani. Odată cu această plecare din politică, aparițiile avcesteia au devenit din ce în ce mai rare, dar mai este invitată ocazional să vorbească în public la evenimente.

Fostul cancelar german Angela Merkel a anunțat recent și că își va publica memoriile în anul 2024. Cartea sa va conține, în mare parte, informații despre cariera sa în politica de vârf din Germania, dar și din Europa. De asemenea, se vor apărea și detalii mai puțin știute despre viața acesteia personală.

Angela Merkel a condus guvernul din Germania timp de 16 ani, din anul 2005 și până anul trecut, în 2021, când a predat puterea actualului cancelar, Olaf Scholz.