Lumea la zi

Întâlnire de gradul 0! Joe Biden și Vladimir Putin se vor întâlni față în față

washingtonpost.com
FOTO: washingtonpost.com

Joe Biden, președintele celui mai puternic stat din lume, nu exclude o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia summitului G20 care se va desfășura în luna noiembrie în Bali, Indonezia. Potrivit acestuia, o posibilă întâlnire față în față ” Rămâne de văzut”, a spus președintele american.

Totuși, planurile de călătorie ale celor doi președinți rămân în așteptare până când vor fi confirmate. Potrivit declarațiilor făcute de oficialii guvernamentali ai Statelor Unite, există posibilitatea ca la respectiva întrunire să participe și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cazul în care Putin își va confirma prezența, deși Ucraina nu este membră a grupului.

Casa Albă nu elimină posibilitatea unei întrevederi între Joe Biden și Vladimir Putin

Totodată, liderul de Casa Albă a confirmat faptul că va avea o întâlnire cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, dacă acesta se va prezenta la reuniunea din Bali. În momentul de față nu există certitudinea că cei doi președinți, Putin și Jinping vor participa summintul G20, mai ales că liderul de la Beijing și-a limitat deplasările de teama Covidului, în timp ce Federația Rusă este izolată pe scena internațională din cauza invadării Ucrainei.

În luna august a anului în curs, președintele indonezian Joko Widodo a declarat pentru Bloomberg că atât Putin cât și Xi vor fi prezenți la reuniunea G20. ”Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus de asemenea că va veni”, a declarat Widodo. Însă, participarea Rusiei este considerată problematică pentru statele Occidentale. Mai multe țări și-au exprimat dezacordul în privința participării președintelui rus.
Nici președintele chinez nu stă mai bine la capitolul popularitate, relația dintre cele două puteri mondiale America și China este destul de tensionată, Beijingul a fost deranjat de vizita președintei Camerei Reprezentanților americane, Nancy Pelosi, în capitala Taiwanului, Taipei. La scurt timp după vizita oficialului american armata chineză a desfășurat un exercițiu militar de mare amploare în apropierea arhipelagului taiwanez.

Statele Occidentale izolează Federația Rusă și în cadrul organizației G20

În aceste condiții, președintele Indoneziei a declarat că nu va lua partea niciunei părți fiind interesat  doar de comerț și investiții ”Indonezia vrea să fie prietenă cu toată lumea … Nu avem probleme cu nicio ţară”.

În luna iulie, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a părăsit summitul G20 înainte de a participa la sesiunile planificate nemulțumit de faptul că omologul său american, Anthony Blinken, a refuzat să aibă o întrevedere cu el. Lavrov a transmis, la momentul acela, ”că nu va alerga după Washington pentru negocieri”, totodată, diplomatul rus a fost indignat și de faptul că dezbaterile privind problemele economice globale au fost deturnate de discuțiile legate de războiul din Ucraina.

În cadrul întrunirii respective, Retno Marsudi, ministrul indonezian de externe a solicitat încetarea războiului din Ucraina chiar în prezența omologului său rus, Serghei Lavrov. Se pare că poziția Washingtonului în ceea ce privește participarea Rusiei la summitul G20 din luna noiembrie s-a schimbat, Statele Unite alături de țările occidentale au făcut presiuni, în luna iulie, asupra Indoneziei pentru a exclude Federația Rusă de la reuniune, potrivit digi24.ro