Infofinanciar > Lumea la zi > Anchetă în Parlamentul European! Comisarul maghiar Olivér Várhelyi este acuzat că subminează democrația țărilor care vor în UE
Lumea la zi

Anchetă în Parlamentul European! Comisarul maghiar Olivér Várhelyi este acuzat că subminează democrația țărilor care vor în UE

Comisarul european din partea Ungariei, Várhelyi Olivér
Sursă foto: Parlamentul European

Eurodeputaţii Parlamentului European au de gând să înceapă demararea unei anchete independente împotriva comisarului european din partea Ungariei, Olivér Várhelyi. Prin acest proces, oficialii forului internațional vor să verifice activitatea reprezentantului maghiar din 2022 în ceea ce privește implementarea politicilor externe și de securitate a Uniunii Europene.

Conform documentului redactat de oficialii Parlamentului European, „comisarul pentru politica de vecinătate și extindere încearcă în mod deliberat să eludeze și să submineze importanța centrală a reformelor democratice și ale statului de drept ale ţărilor care doresc să adere la UE”.

Astfel, luând în considerare aceste lucruri, eurodeputații „îndeamnă Comisia Europeană să inițieze o investigație independentă și imparțială pentru a stabili dacă (…) comportamentul de care a dat dovadă comisarul și politicile pe care acesta le susține în ce măsură încalcă Codul de conduită privind membri Comisiei și obligațiile comisarului care decurg din tratate”, arată jurnaliștii maghiari de la Nepszava.

Sub lupa Parlamentului European

Europarlamentarul social-democrat olandez Thijs Reuten a precizat că forul internațional vrea să afle cu certitudine dacă activitatea lui Olivér Várhelyi este în acord cu prevederile și valorile Parlamentului European, cum ar fi: să fie independent de orice influență politică și să țină cont de interesele generale ale UE.

Până acum, în spațiul mass-media au fost publicate mai multe articole care evidențiau faptul că Várhelyi pune pe plan secundar cerințele de membru privind respectarea valorilor democratice și principiilor statutului de drept atunci când evaluează performanța țărilor care doresc să adere la UE.

„Are grijă să spună în public ceea ce se așteaptă de la el, dar în practică unele dintre manifestările sale sunt extrem de îngrijorătoare”, a susținut europarlamentarul olandez, Thijs Reuten.

Reprezentantul Olandei în PE  a mai spus că Olivér Várhelyi, atunci când are o întâlnire cu liderii autoritari din Balcanii de Vest, nu respinge ferm retorica separatistă și naționalistă a acestora.

„Extinderea este unul din cele mai importante teritorii ale UE şi este esențial ca o persoană impecabilă să fie responsabilă pentru aceasta. Mă îndoiesc că comisarul ungar corespunde cerințelor. O investigație independentă trebuie să abordeze clar aceste preocupări și să stabilească dacă domnul Várhelyi este persoana potrivită pentru această sarcină”, a mai subliniat Reuten.

Nu e la prima abatere

În vara anului 2022, mai mulți oficiali din cadrul Comisiei pentru afaceri externe l-au criticat pe comisarul maghiar Olivér Várhelyi, într-un raport privind Serbia, aducând în discuție îngrijorarea acestora „în legătură cu acele afirmaţii publice, conform cărora Várhelyi nu acordă suficientă importanță anumitor aspecte legate de statul de drept în țările care așteaptă aderarea lor la UE”.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ana Pisonero Hernandez, a amintit că la începutul mandatului său, comisarul maghiar Olivér Várhelyi a prezentat metodologia revizuită de extindere, care aşează și mai mult în centrul procesului de aderare democrația, statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale. De asemenea, rapoartele de anul trecut privind ţările candidate la UE prevăd clar că progresul aderării va continua să fie determinat de ritmul reformelor implementate în domeniul statului de drept.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.