Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză The Economist: Țările bogate sunt luate cu asalt! Lumea se confruntă cu un nou val de migrație în masă
Lumea la zi

Analiză The Economist: Țările bogate sunt luate cu asalt! Lumea se confruntă cu un nou val de migrație în masă

Refugiați, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Lumea bogată se află în mijlocul unui boom migraționist fără precedent, populația sa născută în străinătate crescând mai rapid decât în orice moment din istorie.

Anul trecut, 1,2 milioane de persoane s-au mutat în Marea Britanie, cel mai mare număr de persoane din toate timpurile. Migrația netă – adică imigranții minus emigranții – în Australia este în prezent de două ori mai mare decât cea de dinaintea pandemiei de COVID 19. Cifra echivalentă a Spaniei a atins recent un maxim istoric. Se așteaptă ca aproape 1,4 milioane de persoane, în cifre nete, să se mute în America în acest an, cu o treime mai mult decât înainte de pandemie.

În 2022, migrația netă către Canada a fost mai mult decât dublă față de recordul anterior. În Germania a fost chiar mai mare decât în timpul „crizei migrației” din 2015. Lumea bogată în ansamblu se află în mijlocul unui boom migraționist fără precedent – populația sa născută în străinătate crește mai rapid decât în orice moment din istorie.

Migrația s-a blocat în pandemie

Nu cu mult timp în urmă, se părea că multe țări bogate s-au întors decisiv împotriva migrației în masă. În 2016, britanicii au votat pentru Brexit și apoi americanii pentru Donald Trump – ambele proiecte politice având o puternică tentă anti-migranți. În valul global de populism care a urmat, politicieni din Australia până în Ungaria au promis că vor lua măsuri drastice împotriva migrației.

Apoi, Pandemia de COVID a închis granițele. Migrația s-a blocat sau chiar a intrat în regres, deoarece oamenii au decis să se întoarcă acasă. Între 2019 și 2021, populațiile din Kuweit și Singapore, țări care primesc de obicei mulți migranți, au scăzut cu 4%. În 2021, numărul de emigranți din Australia a depășit numărul de imigranți în această țară pentru prima dată din anii 1940.

Situația se schimbă rapid

În unele locuri, valul de migrație a readus un sentiment de normalitate. Forța de muncă străină din Singapore a revenit recent la nivelul de dinaintea pandemiei.

În alte locuri, se simte ca o schimbare drastică. Ca de exemplu în Newfoundland și Labrador, a doua cea mai mică provincie canadiană după populație. Pentru mult timp, această provincie a fost locuită de persoane de origine irlandeză-catolică, iar migrația netă în provincie este de peste 20 de ori mai mare decât norma de dinainte de pandemie. St John’s, capitala provinciei, cândva destul de omogenă ca populație, seamănă acum tot mai mult cu Toronto. Heart’s Delight, un mic sat rural, are acum o brutărie ucraineană, Borsch, iar guvernul provinciei înființează un birou în Bangalore pentru a ajuta la recrutarea de asistente medicale.

Noii sosiți în Newfoundland sunt reprezentativi pentru migrația din alte părți ale lumii bogate. Mai multe sute de ucraineni au sosit pe insulă – o parte infimă din milioanele de persoane care au părăsit țara de la invadarea Rusiei. Indienii și nigerienii par, de asemenea, să fie prezenți în număr mare. Mulți dintre ei vorbesc engleza și mulți au deja legături familiale în țări mai bogate, în special în Marea Britanie și Canada.

Care sunt catalizatorii migrației

O parte din valul de migrație se datorează faptului că oamenii recuperează timpul pierdut. Mulți migranți au dobândit vize în 2020 sau 2021, dar au făcut călătoria abia după ce s-au relaxat restricțiile COVID. Cu toate acestea, populația lumii bogate născută în străinătate – cu mult peste 100 de milioane – este acum peste valorile de dinainte de criză, ceea ce sugerează că se întâmplă altceva.

Natura economiei post-pandemice este o mare parte a explicației. Șomajul în lumea bogată, de 4,8%, nu a mai fost atât de scăzut de zeci de ani. Companiile sunt disperate după personal, iar locurile de muncă vacante sunt aproape de un maxim istoric. Astfel, oamenii au motive întemeiate să călătorească.

Mișcările valutare pot fi un alt factor. O liră sterlină britanică valorează acum mai mult de 100 de rupii indiene, față de 90 în 2019. De la începutul anului 2021, moneda medie a piețelor emergente s-a depreciat cu aproximativ 4% față de dolar. Acest lucru le permite migranților să trimită mai mulți bani acasă decât înainte.

Guvernele vor mai mulți oameni

Pe de altă parte, numeroase guverne încearcă să atragă mai mulți oameni. Canada are un obiectiv explicit de a primi 1,5 milioane de noi rezidenți în 2023-25. Germania și India au semnat recent un acord pentru a permite unui număr mai mare de indieni să lucreze și să studieze în Germania. Australia mărește perioada de timp în care unii studenți pot lucra după absolvire de la doi la patru ani.

Marea Britanie i-a primit pe locuitorii din Hong Kong care doresc să fugă de opresiunea chineză – au sosit deja peste 100.000.

Multe țări au facilitat intrarea ucrainenilor. Chiar și acele țări care până acum erau ostile migrației, inclusiv Japonia și Coreea de Sud, privesc mai favorabil străinii, deoarece încearcă să contracareze impactul îmbătrânirii populației.

Beneficii pe termen lung

Economiile care primesc mulți migranți tind să beneficieze pe termen lung. Priviți doar America. Străinii aduc cu ei idei noi. În America, imigranții sunt cu 80% mai predispuși decât cei născuți în țară să înființeze o firmă, potrivit unui studiu recent realizat de Pierre Azoulay de la Massachusetts Institute of Technology și colegii săi. Cercetările sugerează că imigranții contribuie, de asemenea, la crearea de legături comerciale și de investiții între țara lor de origine și cea de destinație. De asemenea, o grămadă de lucrători tineri ajută la generarea mai multor venituri fiscale.

Poporul tău va fi poporul meu

Unii economiști speră, de asemenea, că valul de migrație va avea beneficii mai rapide. „Un nivel ridicat de imigrație este util pentru Fed, deoarece încearcă să controleze piața muncii și să încetinească inflația”, spune Torsten Slok. manager de active la Apollo Global Management.

În următorul an, este posibil însă ca migrația să scadă un pic. „Recuperarea” post-pandemică se va încheia, iar piețele forței de muncă din țările bogate se relaxează încet. Cu toate acestea, există motive să credem că nivelurile noilor sosiri vor rămâne ridicate pentru o perioadă de timp. O politică guvernamentală mai primitoare este un factor favorizant.

Mai important este însă că migrația de astăzi generează migrația de mâine, deoarece noii sosiți aduc cu ei copii și parteneri. Iar în scurt timp, virajul anti-imigranți al lumii bogate de la sfârșitul anilor 2010 va părea o aberație, conform The Economist.