Info

Analiză Reuters: „Ucraina are inițiativa, impulsul și dictează rușilor unde și când va avea loc următoarea luptă”

nbcnews.com
FOTO: nbcnews.com

După ce a recucerit Herson de la forțele rusești și s-a asigurat de sprijinul neobosit al SUA, Ucraina este bine poziționată pentru a-și impune avantajul în război, mai degrabă decât să accepte liniile de front înghețate în timpul iernii, au declarat unii analiști militari. Victoria strategică și simbolică survine în timp ce lupte aprige continuă mai la nord de-a lungul a peste 1.000 km de linii de front, reamintind că, chiar și cu vastul râu Nipru care separă acum inamicii din jurul Hersonului, alte obiective rămân în joc.

„Orice ar face (ucrainenii), va fi atent planificat, ținut secret și probabil va fi extrem de bine executat”

Ucraina are inițiativa și impulsul și dictează rușilor unde și când va avea loc următoarea luptă”, a declarat Philip Ingram, un fost ofițer superior al serviciilor de informații militare britanice, care ar putea include reorientarea ofensivei mai aproape de Bakhmut, în regiunea estică Donbas, cu o industrie intensă, unde Rusia însăși încearcă de luni de zile să pătrundă.

„Iarna va încetini lucrurile, dar nu le va opri, ucrainenii vor fi bine pregătiți să continue lupta pe timp de iarnă, rușii vor fi mai puțin pregătiți să supraviețuiască frigului iernii”, a spus Ingram. Kilometri și kilometri de tranșee abandonate de-a lungul drumului către orașul port Herson, situat în sudul țării, vorbeau despre condițiile de trai mizerabile pe care unele forțe rusești au trebuit să le îndure pe malul drept al Hersonului înainte de retragerea lor.

„Orice ar face (ucrainenii), va fi atent planificat, ținut secret și probabil va fi extrem de bine executat”, a adăugat Ingram.

Generalul american în retragere Ben Hodges a declarat că nu va fi nevoie ca Ucraina să se grăbească să traverseze în grabă Niprul, în timp ce asigură Hersonul pe malul drept (vest) și își retrage artileria pentru a ataca forțele rusești care apără căile de acces spre Crimeea anexată. Între timp, unii locuitori din Herson sunt îngrijorați de riscul de bombardare a orașului de către Rusia, odată ce forțele sale se vor regrupa mai la est.

Potrivit lui Hodges, rușii concentrați în sud ar putea fi expuși la un atac din partea celeilalte aripi a Ucrainei, care coboară din direcția Harkov spre orașul devastat Mariupol de la Marea Azov. „Ei (rușii) vor avea tranșee, dar este un teren larg deschis (în sud), ușor de țintit rușii acolo”, a spus el. „Această bază de sprijin de foc de la Herson devine ancora pentru a susține manevrele ulterioare ale flancului stâng în timp ce își croiește drum … spre Mariupol, Berdyansk și Melitopol”.

Statele Unite vor continua să sprijine militar Ucraina

Forțele ucrainene au ajuns vineri în centrul orașului Herson, după ce au forțat o retragere uluitoare a rușilor din singura capitală regională pe care au capturat-o și pe care au declarat-o ca fiind parte a Rusiei.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat vineri reporterilor că Statele Unite vor continua să sprijine militar Ucraina „pentru a pune Ucraina în cea mai bună poziție posibilă pe câmpul de luptă” și nu vor căuta să-i spună ce să facă.

„Toată această noțiune, cred eu, din presa occidentală, de „Când va negocia Ucraina?”, ratează fundamentele care stau la baza acestei idei, și anume că Rusia continuă… să facă aceste afirmații aberante despre teritoriul rusesc anexat”, a spus Sullivan. El s-a referit la rapoartele recente care citează oficiali care sugerează că recentele eșecuri ale Moscovei pe câmpul de luptă ar putea oferi Ucrainei o oportunitate de a lua în considerare negocierea cu Rusia de pe o poziție de forță.

Cel mai important general american, Mark Milley, când a fost întrebat despre perspectivele diplomației la un eveniment de săptămâna trecută, a remarcat că refuzul timpuriu de a negocia în Primul Război Mondial a agravat suferința umană și a dus la alte milioane de victime, potrivit reuters.com.

Zelenski susține că Ucraina se poate așeza la masa negocierilor doar în anumite condițitii

„Așa că atunci când există o oportunitate de a negocia, când se poate obține pacea… profitați de moment”, a declarat Milley miercuri la Economic Club of New York.

Președintele Volodymir Zelenski a declarat luni, la Herson, că Ucraina este pregătită pentru pace, dar numai în condițiile în care aceasta va restabili toate teritoriile ocupate: „Vedeți armata noastră puternică. Venim pas cu pas prin țara noastră, prin teritoriile ocupate temporar”. Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este decizia Ucrainei ce condiții poate accepta pentru a pune capăt războiului.

„Este la latitudinea Ucrainei să decidă ce fel de condiții sunt acceptabile. Nouă ne revine sarcina de a-i sprijini”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă comune cu oficiali guvernamentali olandezi la Haga. „Nu ar trebui să facem greșeala de a subestima Rusia … Ei controlează încă părți mari din Ucraina … Ceea ce ar trebui să facem este să întărim mâna Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg.