Lumea la zi

Rusia nu trebuie subestimată! Avertisment de ultimă oră din partea șefului NATO, Jens Stoltenberg

Stoltenberg, Sursă foto: Daily Sabah
Sursă foto: Daily Sabah

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a oferit mai multe declarații vizavi de situația de pe frontul din Ucraina. În cadrul acestui discurs, oficialul a subliniat că Rusia nu trebuie subestimată și că Ucraina trebuie să fie în continuare întărită. De asemenea, Stoltenberg a dezvăluit că obiectivul lui Putin este acela de a „lăsa Ucraina în frig și întuneric în această iarnă”.

„Forțele armate ruse păstrează capacități semnificative, precum și un număr mare de trupe, iar Rusia a demonstrat că este dispusă să suporte pierderi semnificative. De asemenea, au dat dovadă de o brutalitate extremă”, a evidențiat Stoltenberg.

„Nu ar trebui să facem greșeala de a subestima Rusia (…) Ei controlează încă părți mari din Ucraina (…) Ceea ce ar trebui să facem este să întărim mâna Ucrainei”, a mai adăugat Stoltenberg.

„Următoarele luni vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig și întuneric în această iarnă, așa că trebuie să rămânem pe drumul cel bun”, a mai spus liderul NATO.

Aceste declarații ale lui Jens Stoltenberg au fost rostite în cadrul unei conferințe de presă organizată la Haga, la care au mai participat ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, și ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, scriu cei de la Hotnews.

Ucraina trebuie sprijinită în continuare

Secretarul general al NATO  a mai subliniat curajul de care au dat dovadă soldații ucraineni pe front, dar și faptul că această țară trebuie să fie în continuare ajutată, atât din punct de vedere financiar, cât și militar.

În plus, Stoltenberg a susținut că este de competența Ucrainei să decidă ce termeni sunt acceptați pentru negocieri care să pună capăt războiului început pe 24 februarie de Rusia.

„Este de competența Ucrainei să decidă ce fel de termeni sunt acceptați. Nouă ne revine sarcina de a-i sprijini”, a mai declarat acesta.

Greșelile Rusiei

Săptămâna trecută, Jens Stoltenberg a subliniat, în cadrul unui discurs susținut la Londra, „greșelile uriașe” pe care le-a făcut Rusia atunci când a invadat Ucraina.

„Președintele Putin a făcut câteva greșeli uriașe când a invadat Ucraina, greșeli strategice. Una dintre greșeli a fost să-i subestimeze pe ucraineni, curajul lor, angajamentul lor de a lupta și de a-și proteja țara. Cealaltă greșeală pe care a făcut-o a fost să subestimeze aliații, partenerii NATO și capacitatea noastră de a sprijini Ucraina”, a mărturisit liderul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

„Aliații și partenerii NATO au oferit un sprijin fără precedent Ucrainei. Și ceea ce vedem când ne uităm la sondajele de opinie, la mesajele politice din diferite țări aliate NATO, arată că suntem gata să continuăm să oferim sprijin atât timp cât este nevoie”, a mai adăugat oficialul, scriu cei de la Libertatea.