Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong Un a ordonat noi teste de rachete balistice! Coreea de Nord sfidează din nou SUA
Lumea la zi

Kim Jong Un a ordonat noi teste de rachete balistice! Coreea de Nord sfidează din nou SUA

Armată și armament Coreea de Nord
Sursa foto: KCNA

Coreea de Nord a anunțat că a efectuat săptămâna trecută un test cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Este al treilea test cunoscut al armei cu rază lungă de acțiune în mai puțin de un an.

Agenția centrală de știri coreeană de stat, Korean Central News Agency (KCNA), a declarat că o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-15 a fost lansată în cadrul unui „exercițiu surpriză de lansare de rachete balistice intercontinentale”, la ordinul scris al liderului Kim Jong Un. Testul de sâmbătă a avut loc la doar o zi după ce Coreea de Nord a avertizat că va da „răspunsuri puternice fără precedent” dacă Statele Unite și Coreea de Sud vor continua exercițiile militare planificate.

Racheta a zburat 989 de kilometri timp de aproape 67 de minute până la o altitudine de 5.768,5 kilometri, potrivit raportului KCNA. Conform sursei citate, testul a fost o dovadă a capacității Phenianului de a lansa un „contraatac nuclear fatal asupra forțelor ostile” și „o dovadă clară a fiabilității puternicei noastre descurajări nucleare fizice”.

Duminică, Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un și cel mai înalt oficial al regimului fratelui său, a emis un alt avertisment. „Vom urmări fiecare mișcare a inamicului și vom lua măsuri de contracarare corespunzătoare și foarte puternice și copleșitoare împotriva fiecărei mișcări a acestuia care ne este ostilă”, a spus ea într-o declarație publicată de KCNA.

Al treilea test efectuat de Coreea de Nord într-un an

Coreea de Nord a lansat în martie anul trecut o rachetă cu o distanță și un timp de zbor ceva mai lungi. Acesta a fost primul său test cu o astfel de rachetă din 2017.

În noiembrie, după o altă lansare similară, Phenianul a anunțat „testarea unui nou tip” de ICBM, pe care a numit-o Hwasong-17.

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat atunci că aceasta are potențialul de a ajunge pe continentul american. „Racheta balistică din clasa ICBM lansată de această dată ar putea avea o rază de acțiune de peste 15.000 km, dacă se calculează pe baza distanței de zbor a acestei rachete balistice intercontinentale”, a declarat Hamada într-un comunicat. „Depinde de greutatea focosului, dar, în acest caz, continentul american ar fi inclus în raza de acțiune”, a mai precizat ministrul nipon.

Coreea de Nord își testează rachetele pe o traiectorie foarte înălțată. Dacă ar fi lansate la o traiectorie mai plană, acestea ar avea, teoretic, capacitatea de a ajunge pe continentul american.

Washingtonul ia poziție

Guvernul SUA a descris lansarea rachetei de sâmbătă drept „o încălcare flagrantă a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson.

„În timp ce [Comandamentul SUA din Indo-Pacific] a evaluat că nu a reprezentat o amenințare imediată la adresa personalului american, a teritoriului sau a aliaților noștri, această lansare crește inutil tensiunile și riscă să destabilizeze situația de securitate din regiune”, a declarat Watson. „Aceasta nu face decât să demonstreze că RPDC continuă să acorde prioritate programelor sale ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice în detrimentul bunăstării poporului său.”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate citat de CNN.