Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză CNN: Vladimir Putin ar putea avea surprize din partea Chinei. Xin Jinping nu susține atacul Ucrainei
Lumea la zi

Analiză CNN: Vladimir Putin ar putea avea surprize din partea Chinei. Xin Jinping nu susține atacul Ucrainei

Putin și Xi Jinping, Sursă foto: CNBC
Sursă foto: CNBC

Președintele rus Vladimir Putin îl primește astăzi la Moscova pe „cel mai bun prieten” al său, liderul chinez Xi Jinping, pentru o vizită de stat de trei zile. Analiștii susțin însă că, deși „prietenia” este cuvântul de ordine, este posibil ca președintele chinez să nu dea curs tuturor cererilor venite din partea omologului său rus.

Pentru președintele chinez Xi Jinping, deplasarea la Moscova este prima sa vizită de stat în orice țară de când a fost numit pentru un al treilea mandat. Oficialii de la Kremlin spun că cei doi lideri vor semna „documente importante” care vor „aprofunda relațiile” și vor consolida cooperarea economică. Dar pentru ambii președinți, această călătorie este mult mai mult decât un alt capitol în ceea ce ambii descriu ca fiind o prietenie „fără limite”.

Pentru Vladimir Putin, este o demonstrație binevenită de sprijin din partea celui mai mare aliat al său, după un an de eșec militar în atingerea așa-numitului său obiectiv de „denazificare și demilitarizare” a Ucrainei. Armata rusă este în deficit de echipamente militare, muniție și oameni.

Beijingul nu pare să fi luat decizia de sprijinire a Rusiei

Liderul de la Kremlin a solicitat ajutor militar de la Coreea de Nord și Iran, iar obținerea mai multor arme, muniții și, poate, drone din China ar reprezenta o victorie majoră pentru președintele rus. Cu toate acestea, rezultatul ar putea fi greu de obținut.

Până în prezent, Xi Jinping l-a ajutat pe Vladimir Putin menținând un echilibru delicat: a refuzat să condamne public războiul lui Putin și a dat vina pe Occident pentru „provocarea” Rusiei, în timp ce a întărit legăturile economice, dar nu a oferit un ajutor militar „letal” Moscovei.

O investigație a CNN a dezvăluit că un contractor de stat chinez din domeniul apărării a trimis piese de elicopter și echipamente radio aer-sol către Rusia pe parcursul anului 2022, dar acest lucru nu pare să se adauge la „arme letale”.

Statele Unite susțin că Beijingul „ia în considerare” furnizarea de ajutor militar, dar, până în prezent, administrația Biden spune că nu a văzut „niciun indiciu” că liderii chinezi au decis să treacă la măsuri concrete în acest sens.

Xi Jinping vine cu un plan de pace

În timp ce Vladimir Putin pare hotărât să lupte până la capăt în Ucraina, Xi Jinping sosește la Moscova cu un plan de pace în 12 puncte, care ar începe cu o propunere de încetare a focului. Ministerul de Externe al Chinei spune că propunerile „se rezumă la o singură propoziție: îndemnul la pace și promovarea discuțiilor (între părțile combatante – n.r.)”.

Kremlinul spune că planul merită „o atenție deosebită”, dar purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al președintelui Joe Biden, John F. Kirby, susține că propunerea de încetare a focului echivalează cu „ratificarea cuceririi rusești”, permițând trupelor Moscovei să rămână pe loc, ocupând părți dintr-o țară suverană.

Xi a dat, de asemenea, semnale ale unei deschideri către Ucraina, permițându-i ministrului chinez de Externe să demareze discuții cu omologul său ucrainean, pentru tratative de pace.

China nu susține deschis atacul Ucrainei

Liderul de la Beijing și-a exprimat solidaritatea cu Vladimir Putin, dar nu pare să fie pe deplin de acord cu atacul Federației Ruse împotriva Ucrainei – cel puțin în mod public.

Chiar dacă președintele rus a făcut multiple amenințări, mai mult sau mai puțin voalate, asupra posibilității folosirii armelor nucleare, Xi Jinping a avertizat împotriva unor astfel de acțiuni.

În ceea ce privește chestiunea crucială a suveranității, Beijingul realizează un alt număr de echilibru prin faptul că nu critică încălcarea suveranității Ucrainei de către Rusia, reafirmând în același timp că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie susținute. China urmărește războiul din Ucraina și ia notițe în cazul unei posibile invazii a Taiwanului. Este complicat să pledezi pentru respectarea suveranității, în timp ce negi pretențiile Taiwanului la propria suveranitate.

Sfârșitul „ordinii mondiale”, un obiectiv comun

Deși există numeroase diferențe de puncte de vedere, Putin și Xi par să fie de acord fără rezerve asupra unui lucru: amândoi doresc sfârșitul „ordinii mondiale liberale” de după cel de-al Doilea Război Mondial, garantată de Statele Unite.

Ambii președinți vor să conteste hegemonia militară și economică a SUA. China ar saluta o victorie rusă care ar umili SUA și aliații occidentali ai Ucrainei, se arată în analiza CNN.

Dar, în timp ce Putin crede cu adevărat în dispariția Occidentului, Xi probabil că este consternat de performanțele militare îndoielnice ale Rusiei pe câmpul de luptă. Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui rus pentru presupuse crime de război este un alt semn îngrijorător pentru partenerii strategici, chiar dacă nici Rusia, nici China nu recunosc jurisdicția Tribunalului de la Haga. Nu în ultimul rând, economia deteriorată a Rusiei nu va putea niciodată să compenseze pierderea piețelor europene și americane care ar urma probabil dacă China s-ar alia necondiționat cu Rusia.

Prin urmare, lista de dorințe a lui Vladimir Putin de la Cina s-ar putea dovedi a fi încă o iluzie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.