Infofinanciar > Info > Analistul economic Adrian Negrescu ne învață cum am putea cumpăra mai ieftin. Dar, nu e ușor…
Info

Analistul economic Adrian Negrescu ne învață cum am putea cumpăra mai ieftin. Dar, nu e ușor…

alimente scumpe
Foto: playtech.ro

Evident, de când inflația danțuiește pe portofelele noastre, scoatem din buzuna din ce în ce mai mulți bani pentru mâncare, fie și când vorbim de alimentele de bază. La TV, analistul economic Adrian Negrescu a venit cu o serie de propuneri pentru guvernanţi.

Scumpete mare

Prețurile par din ce în ce mai mari. La noi, cartofii sunt cu 1 – 3 lei pe kilogram mai scumpi decât în Polonia. Roșiile sunt cu 5 lei pe kilogram mai scumpe în România decât în Bulgaria. De fapt, mute sunt mai ieftine în Bulgaria…

Dar, în concluzie, un român cheltuie lunar pe alimente 146 de euro, de la pâine la carne şi de la legume-fructe la dulciuri. Este un coş de cumpărături foarte scump. Cu 25% peste cel din Cehia, unde salariul mediu este dublu. În Cehia coșul de cumpărături este de 116,6 euro iar in Ungaria 93,8 euro. Cum reușesc acolo, și noi nu putem mare lucru aici?

Importăm inflație. Ura!

„Era de așteptat să se întâmple acest lucru şi ne adâncim în aceste probleme. De ce? Pentru că aproape 70% din ce punem noi pe masă cumpărat din supermarketuri şi nu de la piaţă de la producătorii locali vine cu costurile asociate inflației. Practic, importăm inflație pentru că toate aceste produse vin din străinătate şi vin cu costuri mai mari raportat la piaţa românească”, spune Adrian Negrescu.

”Aceste lucruri se pot rezolva prin stimularea agriculturii românești, prin stimularea accesului agricultorilor români la aceste zone de supermarketuri care nu se întâmplă în momentul de faţă. Ştim care e treaba cu taxele de raft, cât de greu îi este unui producător român să intre cu o marfă mai ieftină în hypermarket, în condițiile în care nu este capabil, din păcate, să asigure calitatea şi valoarea şi volumul de produse pe care supermarketul le cere”, adaugă specialistul.

Politică de stat eșuat

”Aici este o politică de stat pe care trebuie să o punem în practică măcar acum în al 13-lea ceas şi să stimulăm un lucru esențial din punctul meu de vedere: irigațiile. Noi tot dăm subvenţii pe hectar la agricultori, cei care au nevoie de astfel de ajutoare, dar nu stimulăm crearea unui astfel de mediu de a ieşi din zona asta de agricultură meteo sensibilă. La noi cum dă puţin căldura se duc şi trufandalele şi toate produsele alimentare se duc în cap pentru că nu reușim să avem un sistem de irigații competitiv, similar, cel puțin, cu cel din Ungaria”, a explicat Adrian Negrescu.

Se reținem și faptul că, în aprilie, INS a anunțat că „Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%”.