Infofinanciar > Info > Câți români s-au recenzat până acum? Ce avantaje au cei care se înscriu pe site-ul INS
Info

Câți români s-au recenzat până acum? Ce avantaje au cei care se înscriu pe site-ul INS

Recensământ, sursă foto Inquam Photos, Octav Ganea
Recensământ, sursă foto Inquam Photos, Octav Ganea

Recensământul populației este unul dintre cele mai importante proiecte coordonate de Institutul Național de Statistică (INS). Până la momentul actual milioane de români s-au autorecenzat prin intermediul platformei online a INS. Există și beneficii pentru angajații care completează documentele.

Până la momentul actual aproximativ 6,5 milioane de români și-au completat singuri chestionarele de recensământ în online, scrie stiripesurse.ro. Recensământul Populației și Locuințelor este cel mai important proiect coordonat de Institutul Național de Statistică, amânat cu 1 an în toată Europa din cauza pandemiei.

Bucureștiul este orașul din care INS a primit cele mai multe chestionare de autorecenzare până la momentul actual, peste 572.000, completate și trimise. Pe locul 2 se află Clujul, cu 270.000 de chestionare, iar pe 3 Brașovul, cu 257.000.

În București, doar 10% din numărul total de autorecenzări au fost realizate cu ajutorul unui recenzor, restul de 90% fiind realizate pe cont propriu, spun datele INS despre situația săptămânii trecute. Autorecenzarea se face pe site-ul Recensământ România, iar pentru cei care nu se descurcă cu platforma online există și opțiunea de a completa documentele la sediile primăriilor locale.

Prima dată când se folosește autorecenzarea

În România este pentru prima dată când populația are opțiunea de a se autorecenza. „Noi sperăm că, soluția de autorecenzare ce este propusă pentru prima dată la un recensământ al populației și locuințelor din România, va fi o cale simplă de completare a chestionarului pentru un număr cât mai mare de cetățeni. Această soluție a fost concepută cu mult înainte de începerea pandemiei, ca o încercare de adoptare a unor practici moderne, firești în orice țară în care statul își respectă cetățeanul”, explica președintele INS, Tudorel Andrei.

Fiecare salariat care se autorecenzează are dreptul la o zi liberă de la muncă, plătită de către angajator. Ea se acordă în maximum 12 luni de la data completării documentelor, iar luna mai este ultima dedicată acestei faze. Autorecenzarea a început pe data de 14 martie și reprezintă un proiect ambițios al INS de digitalizare dar și de promovare a digitalizării în rândul populației. În următoarea săptămână o să se finalizeze prima etapă a recensământului, iar în cea de-a doua, recenzorii vor merge la ușile oamenilor completând formularul de pe tabletă. Această etapă are loc începând cu data de 16 mai până pe 17 iulie.