Infofinanciar > Lumea la zi > Armata lui Putin pierde teren! Forțele ucrainene au încercuit trupele ruse în Lyman
Lumea la zi

Armata lui Putin pierde teren! Forțele ucrainene au încercuit trupele ruse în Lyman

Armata ucraineană, Sursă foto: ProTV
Sursă foto: ProTV

Potrivit mai multor voci ale corespondenților ruși din Ucraina, trupele lui Putin din orașul Lyman au fost încercuite de cele ucrainene, după ce acestea au reușit să  străpungă apărarea rusă în jurul Stavky, la 10 km nord de Lyman. Totodată, soldații ucraineni au reușit să „taie” drumul Torske-Drobysheve, care era ultima ieșire pentru armata rusă din zonă.

Un blogger militar rus a susținut că armata rusă a fost atacată din trei direcții de ucraineni. De altfel, un corespondent a catalogat această situație a trupelor ruse înconjurate, drept una „extrem de dificilă”. În „capcană” au fost prinse mai multe vehicule ale detașamentului BARS-13 și ale Regimentului 752 de pușcași motorizați al Armatei 20 de arme combinate.

În opinia mai multor bloggeri militari, Lymanul va cădea în mâinile ucrainenilor numaidecât, dacă soldații ruși nu vor fi ajutați cu mai multe trupe. De asemenea, aceștia au continuat să aducă în discuție contraofensiva ucraineană, desfășurată de-a lungul râului Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, pe 29 septembrie, potrivit G4Media.

Rușii au pierdut teritoriu în față ucrainenilor

De altfel, Statul Major General ucrainean a anunțat că joi au fost observate șapte unități de tancuri formate din personal nou mobilizat și slab calificat, ce se desfășurau în zona Lyman. Însă, acestea erau fără o pregătire adecvată pentru focul cu arme de tanc și au suferit un accident rutier. Totodată, ucrainenii au declarat că este puțin probabil ca mobilizarea unor alte forțe rusești în teritoriu să poată opri cucerirea Lymanului de către trupele ucrainene.

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) a prezentat joi o analiză, prin care au arătat că exista o îngrijorare tot mai mare în rândul bloggerilor militari ruşi, care sugerau că forţele ruse ar putea suferi o înfrângere iminentă în această zonă.

„Colapsul încercuirii de la Lyman va avea probabil consecinţe majore pentru gruparea rusă în nordul regiunii Doneţk şi în vestul regiunii Lugansk şi ar putea permite trupelor ucrainene să ameninţe poziţiile ruse de-a lungul graniţei vestice a regiunii Lugansk şi în zona Severodoneţk-Lisiceansk”, au susținut voci din cadrul acestui institut.

Situația din Lyman este tensionată

În schimb, reprezentantul administraţiei autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksei Nikonorov, a declarat că „situaţia din Lyman este încă destul de tensionată şi de dificilă, forţele armate ucrainene încearcă în mod regulat să atace”. Totodată, potrivit acestuia, trupele ruse şi miliţiile pro-ruse „reuşesc deocamdată să respingă toate aceste atacuri”.

Orașul Lyman se află la nord-est de Sloviansk şi Kramatorsk şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkov, pe care trupele ucrainene au eliberat-o în recenta lor contraofensivă.