Infofinanciar > Info > ANAF începe controale la sânge pentru persoanele fizice. Cine se află pe lista neagră a Fiscului
Info

ANAF începe controale la sânge pentru persoanele fizice. Cine se află pe lista neagră a Fiscului

anaf, sursa foto romania mare
sursa foto romania mare

Agenția Națională de Administrare Fiscală este gata de treabă în acest an. ANAF nu va mai ierta pe nimeni si va începe procesul de preluare a penalităților. Fiscul a pregătit o listă a datornicilor ANAF 2023 și vor demara acțiuni în acest sens, pentru ca oamenii să-și plătească datoriile sau sancțiunile primite. Aceștia vor începe controalele, inclusiv a persoanelor fizice, pentru a descoperi acțiunile nelegale desfășurate de oameni.

Conform unui proiect de act normativ, ANAF va notifica persoanele fizice cu privire la faptul că aceștia fac din grupul cetățenilor cu averi mari. Aceștia vor lua în vedere contracte legate de această categorie.

ANAF, controale la sânge 

ANAF anunţă că va desfășura controale tuturor, dar accentul principal este pus pe marile averi. Persoana fizică cu avere mare este rezidentă fiscal în România și deţine o avere estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro (echivalent în lei), atât în țară, cât și în străinătate, surprinde un proiect de ordin pus în dezbatere publică.

Echivalentul în lei al celor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii și este stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale.

Estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, precum şi activele financiare aflate în proprietate.

ANAF va trimite o notificare oamenilor în cauză cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari, surprinde proiectul normativ.

Persoanele cu averi foarte mari, notificate de ANAF

Lista persoanelor fizice cu averi mari se actualizează la trei ani distanță. ANAF are ca scop integrarea României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii, arată expunerea de motive a proiectului. Agenția fiscală face demersuri pentru a defini persoanele cu averi mari, în vederea obținerii premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale şi a metodelor indirecte de control.

În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu venituri mari, ANAF poate apela la aplicarea unor tratamente fiscale alternative. Acest tratament constă în identificarea riscurilor persoanei respective, precum şi selectarea persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale sau documentarea, în condiţiile conforme legii.

Mai exact, tratamentele fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în direcția facilitării conformării fiscale voluntare şi de asemenea, derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate, conform RomaniaTV

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.