Infofinanciar > Info > Amenzi de 5.000 de lei pentru persoanele fizice din România! Se pregătesc controale pentru combaterea ambroziei
Info

Amenzi de 5.000 de lei pentru persoanele fizice din România! Se pregătesc controale pentru combaterea ambroziei

amenda
sursa foto: playtech.ro

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare anual, în perioadă cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, până cel târziu la 30 iunie, lucrări de întreţinere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei, astfel încât planta să nu răspândească polenul care conţine multiple fragmente alergizante, arată un nou proiect de lege.

Legea și normele sale de aplicare prevăd un calendar anual al combaterii buruienii ambrozia: inventarierea terenurilor infestate se face până la data de 20 mai, iar până la 26 mai se face un centralizator al terenurilor infestate cu ambrozie. Apoi începe trimiterea somațiilor, până la 5 iunie, către proprietarii de terenuri infestate, iar firmele și persoanele fizice au timp între 6 și 30 iunie pentru a lua măsuri (dacă nu le iau înainte de a primi somație).

Amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice

Apoi urmează controalele. În perioada 1-15 iulie se face un prim val de controale la proprietarii cu terenuri infestate, în cadrul căruia se aplică doar avertismente. Apoi, între 16 și 31 iulie se face al doilea val de controale, în cadrul căruia se aplică amenzile următoare: o amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și o amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice, potrivit Avocatnet.ro.

Expunere de motive a legii

„Prin prezenta propunere legislativă dorim să modificăm şi să completăm Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Această lege a fost adoptată în anul 2018, întrucât s-ă constatat necesitatea unei abordări unitare la nivel naţional în îndepărtarea plantei de pe terenuri.

Această specie de plantă, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia produce polen care este cauză directă a alergiilor şi afectează un număr tot mai mare de români în fiecare an. Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0-19 ani, aceştia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor diagnosticate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2050, jumătate din populaţia lumii va suferi de un tip de alergie.

Necesitatea intervenţiei legislative este dată de constatările făcute, de la intrarea legii în vigoare şi până în prezent, referitoare la unele aspecte care pot fi îmbunătăţite în procesul de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana, astfel încât timpii de aşteptare de la momentul sesizării existenţei buruienii până la îndepărtarea ei să fie diminuaţi”, potrivit documentului oficial.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.