Infofinanciar > Info > Noi controale ANAF. Sunt vizați românii care depășesc un plafon al veniturilor
Info

Noi controale ANAF. Sunt vizați românii care depășesc un plafon al veniturilor

lucian-heius, sursa foto economia.net
sursa foto economia.net

Încep noi controale ANAF. Reprezentanții instituției vor trebui să ia în vedere persoane fizice. Targetul acestora se va concentra pe online. Implementarea vizează persoane fizice care au vânzări online de peste 1 milion de lei pe lună.

Miercuri, președintele Fiscului, Lucian Heiuș, a declarat că inspectorii ANAF  au descoperit persoane fizice care au vânzări online de peste 1 milion de lei pe lună. Acesta a subliniat că, în aceste cazuri, este vorba de evaziune fiscală.

Evaziune fiscală în mediul online

Lucian Heiuș a declarat că le mulțumește marilor firme de curierat, care sunt la baza evidențierii acestei probleme a online-ului. Firmele au depus declaraţie (declaraţia 395, n.r.) cu privire la câștigurile unor persoane fizice, care pot fi sursa unor ilegalități. Președintele ANAF a semnalat că sunt în pregătire acțiuni ale Antifraudei, care să oprească acest fenomen.

„Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie (declaraţia 395, n.r.). Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă”, a menţionat menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.

Educație fiscală în școli

Șeful ANAF a precizat că întreaga situație are în centru comerțul online. De asemenea, acesta a menționat un studiu în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabililor români. Studiul arată că aproximativ 60% dintre contribuabili considerau normal să nu plătească un impozit, dacă acest lucru este posibil.

„Ştiu de un studiu care a fost făcut cu asistenţa Băncii Mondiale în urmă cu câţiva ani, în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român, respectiv acela moral – aşa a fost denumit moralul fiscal şi, din păcate, undeva la 60% dintre contribuabili spuneau că li se pare normal dacă pot să nu plătească un impozit, să nu-l plătească. Şi aici trebuie să lucrăm mult.” a menționat Heiuș.

Șeful Fiscului consideră că această situație ar putea fi reglată dacă în România ar exista mai multa educație în rândul oamenilor, o instruire a cetățenilor. Acesta a propus și implementarea unei noi materii în școli, educație fiscală.

„Şi noi, ca şi ANAF, am şi demarat o acţiune în acest sens şi chiar prin Legea educaţiei dorim să se facă o instruire, o educaţie fiscală în şcoli, pentru ca tinerii de pe băncile şcolii, pe băncile facultăţii, să înţeleagă importanţa plăţii impozitelor şi taxelor şi să înţeleagă că nu este doar o obligaţie legală acest lucru, ci este şi o obligaţie morală să-ţi achiţi la timp impozitele şi taxele. (…) ” a afirmat șeful ANAF.

Reprezentantul ANAF explică faptul că plata impozitelor și a taxelor este o obligație morală, care ține de fiecare cetățean în parte. Instituția publică se implică pentru a transmite acest tip de gândire mai departe, generației tinere în special. Aceștia primesc studenți în practica, prin contracte cu universități din România.

„Deja avem semnate câteva protocoale cu universităţi din România prin care studenţi de la Ştiinţe economice sau la Ştiinţe juridice vor veni şi vor face practică în ANAF şi, în acelaşi timp, profesori din aceste universităţi vor veni şi vor ţine cursuri către angajaţii ANAF-ului, în acest mecanism de pregătire profesională continuă al funcţionarului din ANAF”, a mai spus Lucian Heiuş, conform ProTV. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.