Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu codul de procedură fiscală. Declarațiile președintelui ANAF, Lucian Heiuș
Info

Ce se întâmplă cu codul de procedură fiscală. Declarațiile președintelui ANAF, Lucian Heiuș

Lucian Heius, sursa foto economedia
sursa foto economedia

Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a semnalat faptul că trebuie stimulat modul și mijloacele prin care se recuperează debitele, care circulă de la an la an și creează un moment de impas economic.

Totodată, reprezentantul ANAF dorește să fie intensificată executarea silită pentru a duce la o mai bună funcționare a sistemului fiscal. Heiuș cere ajutorul Ministrului de Finanțe pentru modificarea codului de procedură fiscală.

Intensificarea executării silite, necesară pentru recuperarea debitelor

„Trebuie să accelerăm şi să impulsionăm mijloacele prin care recuperăm acele debite care se rostogolesc de la an la an şi să intensificăm executarea silită. Şi, aici, o să am o mare nevoie de Ministerul de Finanţe ca să ne ajute să modificăm un pic codul de procedură fiscală. Împreună cu o parte din partenerii sociali am avut discuţii pe această modificare, pe partea de administrare. Chiar dacă am reuşit să facem modificarea pe partea de inspecţie fiscală, n-am reuşit pe partea de administrare a veniturilor, dar sper ca în lunile următoare să putem să modificăm codul de procedură fiscală şi să dăm o mai mare elasticitate”, a spus şeful ANAF.

Aceste metode mai drastice sunt necesare pentru persoanele care nu respectă regulile de plata și nu doresc să-și plătească datoriile la timp, neavând un impediment situațional sau un moment de criză. Înăsprirea codului de procedură fiscală se adresează în special celor care nu percep datoriile ca fiind o responsabilitate. Astfel, acest lucru poate duce la o întârziere a recuperării debitelor.

De asemenea, Heiuș a adăugat că trebuie să avem în vedere și datornicii care trec printr-o „perioadă dificilă” pentru care trebuie să existe înțelegere în aplicarea restricțiilor și sancțiunilor, dar trebuie „în acelaşi timp, să avem şi noi instrumentele pentru a putea recupera de la cei care chiar nu înţeleg niciodată că trebuie să plătească ceea ce au de plată”.

Digitalizarea sistemului ANAF, mod de corectare a deficitului bugetar

Constrângerile bugetului sunt tot mai puternice, fiind amplificate în ultimul an de situația pandemiei de Covid-19. Astfel, această situație determină autoritățile să acorde mai multă atenție relației cu contribuabilii, sursa principală de finanțare a bugetului de stat. Sistemul ANAF necesită o reformare prin digitalizare cu scopul eficientizării activităților de colectare a debitelor și în același timp îmbunătățirea relației cu contribuabilii. Astfel de acțiuni de reformare sunt necesare pentru corectarea deficitului bugetar.

Modernizarea, investițiile și achizițiile sunt problematice în sistemul public. În ceea ce privește ANAF, Lucian Heiuș și-a exprimat îngrijorarea cu privire la greutățile care pot fi întâmpinate în procesul de achiziții publice, instituția având nevoie de implementări pentru proiecte de digitalizare, finanțate de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Șeful ANAF a declarat că speră ca procesul de achiziție „să nu fie o piedică reală în demararea şi achiziţionarea serviciilor IT”, conform Digi24.

De asemenea, Heiuș a menționat că proiectele de digitalizare vor duce la o schimbare a modului în care contribuabilii interacţionează cu ANAF, precum şi la creşterea eficienţei sistemului fiscal prin instrumente care sunt puse la dispoziție oricărui individ.