Infofinanciar > Info > Ucraina respinge urarea „cinică” de Ziua Independenței din partea lui Lukașenko! „Ceruri pașnice, curaj, putere și succes”
Info

Ucraina respinge urarea „cinică” de Ziua Independenței din partea lui Lukașenko! „Ceruri pașnice, curaj, putere și succes”

lukashenko
sursa foto ailysabah

Ucraina a respins miercuri ceea ce a numit o urare „cinică” de Ziua Independenței din partea liderului belarus Alexander Lukașenko, criticând Minskul pentru că permite Rusiei să organizeze atacuri asupra Ucrainei de pe teritoriul său.

Într-un mesaj neașteptat publicat pe site-ul său pentru a marca cea de-a 31-a aniversare a zilei independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică dominată de Moscova, Lukașenko le-a urat ucrainenilor „ceruri pașnice, toleranță, curaj, putere și succes în restaurarea unei vieți decente”.
Belarus este un aliat apropiat al Rusiei și a permis Moscovei să folosească teritoriul său pentru a trimite mii de trupe în Ucraina vecină, precum și pentru a lansa rachete din spațiul său aerian, potrivit Reuters.

„Sunt convins că disputele de astăzi nu vor putea distruge fundamentul vechi de secole al relațiilor sincere de bună vecinătate dintre popoarele celor două țări”, a spus Lukașenko în declarație.

Înaltul consilier prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a criticat dur declarația pe Twitter.
„Lukașenko crede cu adevărat că lumea nu observă participarea sa la crimele împotriva Ucrainei”, a scris Podolyak.

„De aceea, el ne urează cu cinism un „cer pașnic”, în timp ce permite ca rachete ucigașe să ne lovească”, a adăugat el.

Prieten apropiat al Kremlinului

Declarația lui Lukașenko a fost în contradicție cu unele dintre declarațiile sale recente de susținere a invaziei Rusiei asupra vecinului său.

În iulie, el a descris Belarusul ca fiind „singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta sa împotriva nazismului”, reluând o afirmație a Moscovei potrivit căreia desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a o curăța de ultranaționaliști.
Kievul și aliații săi occidentali spun că Rusia duce un război imperial de agresiune neprovocat.

Lukașenko a declarat anterior că Belarusul a fost „târât” să se alăture războiului prin acțiunile Kievului și că apărarea aeriană belarusă a doborât rachete ucrainene. Ucraina neagă că a tras asupra unor ținte din Belarus.

În trecut Lukașenko făcea declarații despre faptul că are planuri să atace Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, relatează EFE.

„Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului sau ceva de genul acesta”, a spus preşedintele belarus, citat de agenţia oficială Belta.

El a adăugat că nu are „nicio dorinţă” ca copiii săi sau copiii cetăţenilor belaruşi să lupte.

„De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!”, a spus preşedintele belarus.

Lukaşenko susţine că nu Ucraina este cea care luptă, ci „întregul bloc NATO şi SUA în primul rând luptă astăzi împotriva Rusiei”.

Europa ar fi pus capăt demult războiului dacă SUA, cu ajutorul Poloniei, nu ar fi continuat să alimenteze acţiunile de luptă din Ucraina, a declarat Lukaşenko.

Guvernul ucrainean consideră regimul belarus drept „complice la agresiunea rusă” pentru că a permis de pe teritoriul său nu numai atacuri ruseşti cu rachete, ci şi intrarea trupelor ruse în Ucraina la începutul „operaţiunii militare speciale” lansate de preşedintele rus.

„Din punct de vedere juridic şi pentru mult timp, Belarus va fi considerată o ţară care şi-a oferit infrastructura pentru invazia rusă”, a declarat recent consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, citat de EFE.