Infofinanciar > Info > Amenzi uriașe pentru cei care desenează graffiti! Cei prinși în fapt vor fi obligați să șteargă inscripțiile
Info

Amenzi uriașe pentru cei care desenează graffiti! Cei prinși în fapt vor fi obligați să șteargă inscripțiile

Grafitti
wikipedia.org

S-au stabilit noi reglementări privind sancționarea celor care inscripționează cu graffiti pereții clădirilor, gardurile sau alte obiecte din spațiile publice. Amenzile stabilite de Guvern sunt uriașe, în plus, sunt prevăzute și alte pedepse pentru „artiștii stradali”

Amenzile oferite pot atinge suma de  6000 de lei, o mărire de 12 ori mai mare decât amenda din prezent, conform unui proiect legislativ care a trecut de votul Senatului. În plus, tinerii care sunt prinși în flagrant că desenează pe clădiri vor fi obligați să și șteargă inscripțiile. Aceasta este o sancțiune suplimentară, pentru că vor avea de achitat și o amendă uriașă, cuprinsă între 3000 si 6000 de lei. Însă statul nu este atât de absurd, aceștia vor avea la dispoziție 15 zile pentru a aduce bunul deteriorat la starea inițială. În cazul unui refuz, desenele vor fi șterse de administrațiile locale cu mențiunea că, imediat după terminarea lucrărilor, vor da în judecată făptașul, pentru recuperarea prejudiciului, conform Antena 3.

În trecut se cerea pedeapsa cu închisoarea

Noile sancțiuni urmează să fie stabilite în baza unei propuneri legislative care a primit deja raport favorabil pentru adoptare în Camera Deputaților. Graffiti-ul în prezent este pedepsit cu o sancționare cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Însă, în urmă cu o lună, în calitatea sa de deputat, Sebastian Burduja voia ca persoanele care desenează cu graffiti pereții clădirilor de patrimoniu sau care se află în proprietatea publică și privată a statului să primească pedepse de până la 7 ani de pușcărie. Acesta a inițiat un proiect de lege pe care l-a înaintat Parlamentului. Burduja arată că, în prezent, pedeapsa prevăzută de Codul penal pentru aceste fapte, care prevede închisoarea de la 1 la 5 ani, este nesemnificativă în raport cu pagubele produse și nu conduce la descurajarea săvârșirii unor astfel de acte de distrugere. Săptămâna trecută, legea a picat, la vot, în Senat, pentru că nu a întrunit cvorumul, după ce, anterior, Comisia Juridică a adoptat un amendament prin care se sancționa doar desenarea cu graffiti pe clădirile de patrimoniu, nu și pe cele ale statului care nu fac parte din această categorie de imobile, fiind majorată doar limita minimă de pedeapsă, de la 1 la 2 ani închisoare, dar fiind menținută limita maximă, de 5 ani, din actualul Cod penal.

Propunerea legislativă a deputatului PNL Sebastian Burduja se bucură de sprijinul, prin semnătură, din partea a doar alți trei deputați, tot de la Partidul Național Liberal. Este vorba despre Florian Emil Dumitru, Olivia Diana Morar și Vetuța Stănescu.