Infofinanciar > Info > România, pusă la plată de Agenția Spațială Europeană! Avem restanțe de zeci de milioane euro
Info

România, pusă la plată de Agenția Spațială Europeană! Avem restanțe de zeci de milioane euro

Sebastian Burduja, Sursa foto: INQUAM, Octav Ganea
sursa foto INQUAM, Octav Ganea

România are o datorie la Agenția Spațială Europeană, din care trebuie să plătească „minim 60 de milioane de euro”. Acest lucru este a fost spus luni, de către ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Conform Agerpres, ministrul a declarat și următorul lucru: „România are o situaţie dificilă, pentru că în perioada 2017 – 2019 nu şi-a achitat cotizaţia la Agenţia Spaţială Europeană, devenind singura ţară care, din păcate, nu a făcut asta. Ulterior, din 2019 încolo, noi am început să plătim (…) din aceste sume restante care în acest moment ajung la aproape 100 de milioane de euro, deci o sumă substanţială şi, în contextul actual economic, căutăm să găsim o cale de mijloc în care să plătim cât mai mult din această sumă, fără să periclităm echilibrul fiscal bugetar al ţării.”. Aceste aspecte au fost menționate în cadrul conferinței „Space and Security for Eastern Europe – Romania, 10 years in the European Space Agency”, eveniment organizat de Agenția Spațială Română.

Plata datoriei este o investiție

Tot Sebastian Burduja consideră că această datorie poate reprezenta, de fapt, o investiție foarte rentabilă pentru statul român. Ministrul afirmă că această datorie trebuie plătită cât mai repede posibil pentru ca România să fie, din nou, membru cu drepturi depline în cadrul European Space Agency. Spune, de asemenea, că suma „minimă„ de 60 de milioane de euro trebuie plătită până în octombrie 2022.

Totodată, Bruduja crede că alegerea de a nu mai plăti cotizația statului român la European Space Agency este una care nu are nicio explicație.

Chiar dacă în această perioadă, experții din România au acces la programele ESA, dreptul de vot al țării noastre este suspendat. Sebastian Burduja avertizează, spunând că nu știe cât va mai indulgentă Agența Spațială Europeană.

Cum și când a început colaborarea dintre România și European Space Agency

Conform site-ului ifa-mg.ro, România și Agenția Spațială Europeană au semnat primul acord în anul 1992, apoi în anul 1999 au oficializat Acordul România-ESA în ceea ce privește cooperarea în exploatarea și folosirea spațiului într-un mod cât mai pașnic. România cotizează la bugetul European Space Agency încă din anul 2007, fiind declarat Stat European Cooperant. Acest statut este ratificat prin intermediul Legii nr.1/2007.

Din ziua de 22 decembrie 2011, țara noastră a devenit membrul cu numărul 19 al Agenției Spațiale Europene. Unul dintre pașii importanți pentru acest proces de aderare a fost faptul că ESA a realizat un audit tehnologic asupra entităților relevante din stat care au competențe tehnologice spațiale. România a avut un eșantion de 130 de entități, iar pentru 50 dintre ele au fost organizate vizite tehnice și interviuri.

Totodată, statutul de membru cu drepturi depline oferă unei țări, mai precis organizațiilor din acel stat, la toate programele derulate de către ESA. Acest lucru reprezintă un important schimb de tehnologie și deschiderea unei piețe extrem de bine dezvoltate.