Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu: „Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană!“ Președintele crede în șansa aderării la UE
Lumea la zi

Maia Sandu: „Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană!“ Președintele crede în șansa aderării la UE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu Sursă foto: Jurnalul.ro
Sursă foto: Jurnalul

Republica Moldova a solicitat aliaților să o ajute să își consolideze capacitățile de apărare aeriană în contextul războiului din Ucraina. Președintele Maia Sandu a precizat că eforturile rusești de a destabiliza țara au eșuat până acum, a declarat joi președintele.

„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană. Înțelegem că Ucraina este o prioritate”, dar sperăm să primim și noi unele”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui recent interviu acordat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Președintele Maia Sandu a declarat că bugetul militar al țării a fost majorat, iar guvernul a demarat discuții cu UE despre sistemele de apărare aeriană. Ea a precizat că se simte în siguranță, având în vedere rezistența Ucrainei în fața Rusiei.

Guvernul pro-occidental al Moldovei a sprijinit puternic Kievul de la invazia rusă și a depus o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană la doar o săptămână după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în februarie anul trecut.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au eșuat

Chișinăul a acuzat Moscova că încearcă să își folosească influența asupra mișcării separatiste din Transnistria, majoritar rusofonă, pentru a destabiliza restul țării, majoritar românofonă. Anul trecut, autoritățile separatiste au acuzat Ucraina de mai multe explozii, dar Kievul a negat orice legătură cu incidentele. Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova a vrut să evite un scenariu în care să fie nevoită să intervină în regiune.

Republica Moldova, are un buget de apărare limitat și relații tensionate cu Moscova de mult timp. Rusia are staționate trupe și forțe de menținere a păcii în Transnistria, un stat separatist al Moldovei care a supraviețuit timp de trei decenii cu sprijinul Kremlinului.

Maia Sandu a declarat că eforturile de destabilizare au eșuat până acum și că niciuna dintre părți nu dorește un conflict: „Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din Moldova și partidele pro-ruse cu obiectivul de a da jos guvernul, parlamentul și președinția. Nu înseamnă că a renunțat, dar până acum am reușit să menținem stabilitatea”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu consideră aderarea la UE cel mai important proiect politic

Republica Moldova încearcă să elimine dependența de gazul rusesc, în timp ce se confruntă cu întreruperi de energie electrică cauzate de atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vecine, dar și de reducerea livrărilor de către furnizorul de gaz Gazprom.

„Astăzi, malul drept primește gaz de pe piață, în timp ce gazul de la Gazprom este folosit în regiunea Transnistria, astfel încât putem spune că Moldova se eliberează în sfârșit de dependența de gazul rusesc”, a declarat Sandu. Ea a adăugat că, deși prețurile ridicate nu au fost de ajutor, țara și-a asigurat aprovizionarea pentru iarnă și va căuta contracte pe termen lung cu furnizori alternativi pe viitor.

UE a acceptat Moldova ca țară candidată la aderare în iunie, când a extins același statut și pentru Ucraina vecină. Acceptarea a fost un triumf diplomatic pentru Maia Sandu, a cărui țară este una dintre cele mai sărace din Europa și se confruntă cu numeroase dificultăți economice.

Intrarea în UE implică însă un proces lung și complex de aliniere a legilor locale, inclusiv o reformă cheie a justiției, menită să combată corupția. Sandu a declarat că este încrezătoare că această schimbare va fi finalizată în timp util.

„Integrarea în UE este cel mai important proiect al țării și singura noastră șansă de a supraviețui ca democrație în această perioadă complicată și în această regiune complicată”, a mai declarat președintele Republicii Moldova, citat de Reuters.