Infofinanciar > Info > Am putea primi mai multe zile libere în acest an. Camera Deputaților va decide
Info

Am putea primi mai multe zile libere în acest an. Camera Deputaților va decide

Sursă foto: capital.ro
FOTO:CAPITAL.RO

Camera Superioară a Parlamentului a adoptat tacit un proiect prin care am putea beneficia de mai multe zile libere. Proiectul trebuie să fie votat și de Camera Deputaților.

Românii ar putea beneficia de noi mini vacanțe în 2023. Comisia de Muncă din Camera Deputaților va hotărî astăzi dacă se vor acorda două zile libere în plus.

Mai multe zile libere în 2023

În cazul în care proiectul din 2023 va fi votat, angajații ar putea primi liber de Bobotează, dar și de Sfântul Ion. Inițiativa legislativă a trecut de Senat la sfârșitul anului trecut și va fi supus votului în Camera Deputaților care este for decizional.

Pe agenda de zi a parlamentarilor se află un alt proiect care se referă la zilele de sărbătoare care cad în weekend. Potrivit proiectului, în astfel de situații, zilele libere vor fi acordate în săptămâna următoare. Propunerea va fi dezbătută de camera inferioară a Parlamentului care și în acest caz este for decizional.

Partidul Național Liberal a venit cu un proiect prin care românii care își sărbătoresc ziua de naștere să poată sta acasă. proiectul liberalilor abia a fost depus și urmează ca în perioada următoare să intre pe circuitul legislativ.

În conformitate cu prerogativele Codului Muncii, numărul zilelor libere de care pot beneficia angajații din România este de 15. În acest an 12 zile din cele 15 vor pica în cursul săptămânii, prin urmare, angajații care se lucrează de luni până vineri vor beneficia de mai mult timp liber.

Calendarul liberelor din 2023

14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;
16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni – Paștele ortodox // 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni – Paștele catolic;
1 mai / luni – Ziua Muncii;
1 iunie / joi – Ziua Copilului;
4 iunie / duminică – Rusalii, 5 iunie / luni – A doua zi de Rusalii;
15 august / marți – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie / joi – Sfântul Andrei;
1 decembrie / vineri – Ziua Națională a României;
25 decembrie / luni – 26 decembrie / marți – Crăciunul, potrivit romaniatv.net.
De asemenea, salariații care au altă religie decât cea creștin-ortodoxă beneficiază de două libere pentru fiecare din cele trei sărbători religioase anuale.

În ceea ce-i privește pe angajații la stat, aceștia vor avea pe lângă liberele amintite alte trei zile de repaus, pe 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Se va face punte cu zilele de sărbătoare în care nu se lucrează. Prin urmare, în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie și 12-15 august bugetarii vor avea parte de trei mini vacanțe.