Infofinanciar > Info > Alocații și pentru persoanele care au trecut de vârsta majoratului! Statul acordă 256 de lei cu o singură condiție
Info

Alocații și pentru persoanele care au trecut de vârsta majoratului! Statul acordă 256 de lei cu o singură condiție

Alocatii Sursa foto Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Guvernul României iși îndreaptă atenția și asupra persoanelor care au împlinit vârsta majoratului. Astfel, guvernanții acordă spirjin financiar și persoanelor care au depășit vârsta de 18 ani.

Statul oferă 256 de lei, dar cu o anumită condiție. Criteriul de eligibilitate care trebuie respectat în vederea acordării prelungite a alocației constă, în statutl de elev pe care beneficiarul trebuie să-l îndeplinească.

Cine beneficiază?

Alocaţia de stat este acordată în așa fel încât toți copiii să beneficieze de sprijinul financiar indiferent de etnia din care fac parte.  Toți copiii în vârstă de până la 18 ani sunt beneficiari ai alocației de stat.

În prezent, alocația pentru copii este acordată şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care se află în continuare în sistemul învăţământului liceal sau profesional, desfășurate în condiţiile prevăzute de lege, până la finalizarea acestora. Se aplică același sistem și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar reglementată de lege, dar nu și ulterior împlinirii vârstei de 26 de ani.

Cei care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care se află în situația repetării anul şcolar nu pot profita de alocaţia de stat, exceptând cazurile celor care repetă din motive de sănătate, justificate cu certificat medical, conform antena3.ro.

Sumele prevăzute

Sumele plătite de ANPIS/Ministerul Muncii pentru alocația de stat pentru copii, pentru luna ianuarie 2023, se acordă în felul următor:

631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani. În cazul copilului cu handicap, vârsta prevăzută este de până la 3 ani (de la 600 lei în anul anterior);

256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2-18 ani, de asemenea și pentru tinerii ce depășesc 18 ani, dar care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 243 de lei în anul anterior);

631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3-18 ani, în ceea ce privește copilul cu handicap (de la 600 de lei în anul anterior).

Alocația a crescut cu 13 lei pentru copiii ce depășesc vârsta de 2 ani și cu 31 de lei pentru cei sub 2 ani.

În ceea ce privește domeniul alocațiilor de stat, Legea cu numărul 61 din anul 1993, ce a fost modificată prin OUG 126 din 15 decembrie 2021 se aplică în legislație. Articolul 2 din alineatul 3 stipulează că: „începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.”

Conform regulilor din prezent, dacă din calculul valorii alocației de stat pentru copii rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în avantajul beneficiarului. În contextul în care, după indexare, rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se păstrează valoarea în plată.

În urma unei ședințe a coaliției de guvernare ce a avut loc spre sfârșitul anului 2022, premierul Nicolae Ciucă a precizat că măsura se aplică începând cu acest an.

„Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației”, a concluzionat premierul la sfârșitul ședinței.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.