Infofinanciar > Info > Alocații pentru adulți! Cine beneficiază de susținere de la stat și după 18 ani
Info

Alocații pentru adulți! Cine beneficiază de susținere de la stat și după 18 ani

Alocații pentru copii sursa foto playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

Când auzim termenul de „alocație” ne gândim automat la copii. Însă, de această dată, statul dă un nou sens cuvântului. Este posibil să primești alocație de la stat și după împlinirea vârstei de 18 ani, care, teoretic, te împinge în rândul adulților.

Se cunoaște condiția conform căreia alocația de la stat se primește doar până la împlinirea vârstei de 18 ani, când persoana trece pragul dintre „minor” și „major”. Ceea ce s-a schimbat, însă, este criteriul pe baza căruia se primește alocația. În prezent, poți atinge vârsta majoratului și statul îți va asigura, în continuare finanțare. Condiția care poate permite unui tânăr să primească fonduri de la stat și după ce devine major este aceea de a avea în continuare statutul de elev.

Demersuri

Elevii care au împlinit deja vârsta de 18 ani pe parcursul vacanței de vară nu vor mai beneficia de alocație pe perioada vacanței, însă vor primi banii după ce va începe anul școlar.

De asemenea, o altă piedică este reprezentată de situația repetării anului școlar. Cei care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care se află în situația repetării anul şcolar nu pot profita de alocaţia de stat, exceptând cazurile celor care repetă din motive de sănătate, justificate cu certificat medical, conform antena3.ro.

Pentru a fi înregistrat și a figura în baza de date a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – serviciul Alocații, dosarul trebuie să conțină anumite documente precum:

– Cerere tip

– Adeverință care atestă statutul de elev

– Copie după actul de identitate

– Extras de cont, în original, semnat și ștampilat

Statutul de adult îl pune pe elev în situația în care trebuie să completeze cererea pe proprie răspundere. Pentru ca alocația să fie trimisă către elevii care au peste 18 ani, cererile vor trebui să fie completate și depuse în luna în care respectivii vor împlini vârsta de 18 ani.

Valorile plătite de ANPIS/Ministerul Muncii pentru alocația de stat pentru copii sunt următoarele:

– Suma de 631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 lei în 2022);

– Suma de 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, pdar și pentru tinerii ce depășesc 18 ani, care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 243 de lei în 2022);

– Suma de 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 de lei în 2022).

Modificări ale alocației

Valoarea creșterii alocației este de 13 lei pentru copiii peste 2 ani și de 31 de lei pentru cei sub 2 ani.

În plus, în urma unei ședințe a coaliției de guvernare ce a avut loc spre sfârșitul anului 2022, premierul Nicolae Ciucă a precizat că reglementarea se aplică începând cu acest an.

„Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației”, a concluzionat premierul la sfârșitul ședinței.

În acest fel, se constituie un echilibru, iar familiile cu copii pot face față creșterii inflației cu succes, continuând să aibă resursele necesare îngrijirii și educării copiilor.