Infofinanciar > Info > Senatul a adoptat o nouă lege privind alocația pentru copii. Cum se acordă și când intră în aplicare
Info

Senatul a adoptat o nouă lege privind alocația pentru copii. Cum se acordă și când intră în aplicare

indemnizatie-crestere-copii, sursa foro business magazin
foto business magazin

Un proiect de lege care prevede ca dreptul la alocația de stat al copiilor să fie stabilit începând cu prima zi de viață a fost adoptat de către Senat. Până acum, dreptul la alocație era garantat începând cu a doua lună de viață, anunță News.ro.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată proiectul de lege.

Cât este cuantumul alocației de stat pentru nou-născuți

Inițiatorii proiectului au expus în motivare faptul că „beneficiul direct și imediat al unei asemenea modificări este creșterea veniturilor proaspeților părinți cu o sumă de bani”, informează News.ro.

Alocația de stat pentru copiii cu vârsta până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu dizabilități) este de 683 de lei pe lună începând cu data de 1 martie 2023, când Ministerul Muncii a anunțat majorarea ajutoarelor sociale.

„Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor, menţionată cu titlul de principiu constituţional, legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamental pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional. Singurul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este formularea art .6, alin. 4 care indică acest mecanism ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor”, indică proiectul de lege.

În ce condiții se acordă alocația de stat pentru copii

Beneficiarii alocației de stat pentru copiii sunt toți tinerii cu vârste de până la 18 ani, cetățeni români. Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani dar urmează cursurile învățământului liceal vor primi alocația până la finalul studiilor. Tinerii care repetă un an de școală și trec de vârsta de 18 ani nu vor mai primi alocație pentru copii, doar dacă pot dovedi cu certificate medicale că au rămas repetenți din motive bine întemeiate.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 ani și 18 ani, alocația este de 277 lei pe lună.