Infofinanciar > Info > Ajutoarele sociale vor crește în această lună! Indicele ISR s-a majorat la aproape 600 de lei
Info

Ajutoarele sociale vor crește în această lună! Indicele ISR s-a majorat la aproape 600 de lei

salariul minim crește sursa foto economedia.ro
sursa foto economedia.ro

Din luna martie, ajutoarele financiare calculate în funcție de valoarea indicatorului social de referință (ISR) vor crește odată cu majorarea acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din anul anterior. Potrivit Institutului Național de Statistică, rata inflației din 2022 este de 13,8%.

Conform Legii 225/2021, valoarea indicatorului social de referință (ISR) este actualizată anual, începând cu data de 1 martie, prin creșterea cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, numai în cazul în care aceasta este pozitivă. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), rata inflației pentru anul 2022 a fost de 13,8%. Astfel, ISR a crescut de la 525,5 lei, valoarea anterioară, la 598 de lei.

Toate ajutoarele sociale se majorează luna aceasta

Din moment ce valoarea ISR a crescut, toate ajutoarele sociale care sunt calculate în funcție de acest indicator se majorează începând cu luna martie. Printre cele mai semnificative drepturi care depind de valoarea ISR se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap și nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, dar există și alte beneficii care sunt afectate de această schimbare.

Conform prevederilor Legii 76/2002, cuantumul indemnizației de șomaj este determinat de durata de cotizare și se calculează astfel: pentru persoanele care au cotizat cel puțin un an, se ia în considerare valoarea ISR în vigoare la data stabilirii indemnizației (care este 598 de lei începând cu luna martie); pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare, se adaugă la valoarea ISR o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de durata de cotizare.

Cum se aplică cotele procentuale de ajutor

Mai exact, se aplică următoarele cote procentuale: 3% pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani. Media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare este luată în considerare pentru a determina suma adăugată la valoarea ISR.

Conform Legii 76/2002, prima de inserție și subvenția pentru persoane marginalizate au fost majorate. Prima de inserție a crescut la 1.794 de lei, adică de trei ori valoarea ISR, în timp ce subvenția pentru persoane marginalizate a crescut la 2.392 de lei, adică de patru ori valoarea ISR.

Începând cu luna martie, valoarea venitului minim garantat (ajutorul social) se majorează conform prevederilor Legii 416/2001. Astfel, persoanele singure vor primi o sumă de 169 de lei (echivalentul a 0,283 ISR), în timp ce familiile formate din două persoane vor primi 305 lei (0,510 ISR), cele formate din trei persoane – 427 de lei (0,714 ISR), cele formate din patru persoane – 529 de lei (0,884 ISR), iar cele formate din cinci persoane – 630 de lei (1,054 ISR). Pentru fiecare persoană în plus din familie, se adaugă 44 de lei (0,073 ISR).

Se majorează indemnizația pentru handicap

Începând cu luna martie, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap se va majora la 419 lei (70% din ISR), în cazul existenței unui handicap grav, și la 317 lei (53% din ISR), în cazul handicapului accentuat conform Legii 448/2006.

De asemenea, limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului se va majora din martie. Potrivit Ordonanței de Urgență 111/2010, valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma obținută prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR. În consecință, pragul minim al acesteia va fi de 1.495 de lei, informează Avocat.net.