Info

Lovitură pentru buzunarul românilor: benzina s-a scumpit din nou la stațiile Petrom. Este a treia majorare în ultima săptămână

Pompă benzină
Sursă foto unsplash.com

La stațiile Petrom din România, prețul benzinei standard a urcat joi cu 5 bani pe litru, comparativ cu ziua precedentă. Această creștere a mai fost înregistrată sâmbătă, 14 ianuarie, și marți, 17 ianuarie. Datele oferite de platformele online Monitorul Prețurilor și peco-online.ro arată că, pentru un litru de benzină standard, șoferii din Capitală trebuie să scoată din buzunar între 6,39 lei și 6,45 lei, în timp ce pentru un litru de motorină, conducătorii auto vor plăti între 7,55 și 7,58 lei.

Site-ul peco-online.ro mai arată că, față de luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 3,6%. Acest procent înseamnă că, pentru un plin de 50 de litri, un român va plăti în ianuarie cu 11 lei în plus comparativ cu luna decembrie.

În ceea ce privește motorina, prețul unui litru de carburant s-a majorat cu 3,7%. Astfel, pentru un plin de 50 de litri de combustibil diesel, șoferul plătește astăzi mai mult cu  13,5 lei față de luna anterioară, scriu cei de la Economedia.

România se situează pe locul al doilea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cei mai ieftini carburanți. În clasamentul „benzinei”, statul român este devansat de Slovenia (unde este cea mai ieftină benzină din UE), în timp ce în ierarhia „motorinei”, România este depășită de Malta.

Carburanții nu mai sunt plafonați din 2023

De la 1 ianuarie 2023, Guvernul a decis să nu mai prelungească măsura plafonării cu 50 de bani a tarifelor carburanților la pompă (benzină și motorină). Decizia coaliției de guvernare a fost comunicată celor de la Libertatea de mai mulți oficiali ai Executivului la sfârșitul anului trecut.

Ulterior, măsura a fost confirmată în cadrul ultimei ședințe de Guvern din 2022 chiar de premierul Nicolae Ciucă.

„Inițial, măsura nu părea să producă efecte, dar iată că la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună. Trebuie să anunțăm că de la 1 ianuarie ea nu va mai funcționa”, a spus la acea vreme Ciucă.

„În schimb, este doar o măsură o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să o aplicăm din nou”, a mai adăugat atunci premierul.

În urma acestei decizii a Executivului, de la data de 1 ianuarie 2023, combustibilii din România au înregistrat creșteri succesive de prețuri.

În ce a constat plafonarea

Inițial, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a anunțat că va plafona prețurile la carburanți începând din luna iunie, pe fondul creșterilor rapide ale prețurilor înregistrate la acea vreme.

Astfel, prin această măsură, Executivul a compensat câte 25 de bani din prețul fiecărui litru de combustibil de carburant la pompă, în timp ce alți 25 de bani au fost compensați de benzinari la ordinul Guvernului, scriu cei de la G4media.

„Astăzi s-a aprobat reducerea cu 50 de bani: 25 de bani vor fi suportați de la bugetul de stat printr-un mecanism pe care îl va explica Ministerul de Finanțe, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care voluntar o vor aplica lanțurile de benzinării. Ordonanța intră în vigoare în această noapte. Mă aștept ca în perioada următoare să vedem companii care aplică ordonanța”, a spus la acea vreme ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Decizia, care inițial trebuia să fie în vigoare trei luni, s-a prelungit până în decembrie.