Infofinanciar > Info > Alimentele care sunt de azi mai ieftine! Sunt „cele mai consumabile din România”
Info

Alimentele care sunt de azi mai ieftine! Sunt „cele mai consumabile din România”

Alimente
Credit imagine: playtech.ro

În România, prețul alimentelor a crescut considerabil în ultimul an și jumătate. O măsură luată de Guvern și care a intrat astăzi în vigoare este aceea conform căreia mai mulți jucători importanți din lanțul comercial trebuie să limiteze adaosul până la valoarea maximă de 5% pentru întregul lanț de aprovizionare și 20% pentru distribuitori și comercianți. Fermierii, însă, nu primesc astfel de restricții.

Cele 14 alimente ale căror adaosuri comerciale sunt plafonate sunt produse de bază, care fac parte din coșurile de cumpărături ale celor mai mulți români. Întrebat despre această inițiativă, ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a declarat că „Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte”, indicând originea produselor care beneficiază de această ieftinire vreme de cel puțin trei luni.

Produsele care sunt mai accesibile de azi

În Ordonanța de Urgență a Guvernului, sunt trecute 14 alimente de bază, aceasta fiind lista lor completă:

„pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
brânză telemea de vacă vrac;
iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
făină albă de grâu „000” 1 kg;
mălai 1 kg;
ouă găină calibru M 10 bucăţi;
ulei de floarea soarelui 1 litru;
carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
cartofi proaspeţi albi vrac;
zahăr alb tos 1 kg”.

Ministrul Agriculturii a adus detalii suplimentare cu privire la implementarea și durata acestei noi măsuri de creștere a puterii de cumpărare în rândul românilor:

„Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”. Este posibil ca cele trei luni să fie extinse – ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că se vor face studii pentru a determina sustenabilitatea proiectului pe termen lung.

Ce trebuie să știe comercianții

Există de asemenea pedepse dure în cazul în care plafonarea adaosului comercial nu se realizează în mod unitar, atât de la produsele marcă privată, cât și cele care sunt marcă proprie a comerciantului. Astfel, cel care se face vinovat de încălcarea Ordonanței va primi o amendă penală de cel puțin 100.000 de lei și până la 2.000.000 de lei.

De asemenea, urmează să fie efectuate controale în magazine, pentru ca autoritățile să se asigure de respectarea legii de către comercianți, raportează HotNews.