Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă maximă în Coreea de Sud! Phenianul a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune
Lumea la zi

Alertă maximă în Coreea de Sud! Phenianul a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune

Rachetă, Sursă foto: Realitatea.net
Sursă foto: Realitatea.net

Coreea de Nord a lansat marți două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în largul coastei sale estice, a anunțat armata sud-coreeană, cel mai recent dintre mai multe teste de armament, în timp ce Sudul și Statele Unite desfășoară cele mai mari exerciții militare comune din ultimii ani.

Rachetele au fost lansate în jurul orei 7:40 a.m. din provincia Hwanghae de Sud, în apropiere de coasta de vest a țării, și au zburat aproximativ 620 de kilometri, a declarat Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS).

Armata sud-coreeană se afla în stare de alertă maximă și își menține poziția de pregătire completă în strânsă coordonare cu Statele Unite, a precizat JCS într-un comunicat.

Japonia ia poziție alături de Coreea de Sud

Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că nu s-a confirmat că rachetele au zburat pe teritoriul Japoniei sau în zonele economice exclusive.

„Vedem că există posibilitatea ca Coreea de Nord să intensifice și alte acțiuni provocatoare, inclusiv lansări de rachete și teste nucleare”, a declarat Matsuno. „Vom continua o cooperare strânsă cu SUA și Coreea de Sud cu privire la mișcările militare ale Coreei de Nord și vom aduna și analiza informații cu ajutorul supravegherii.”

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că ultimele lansări nu au reprezentat o amenințare imediată la adresa personalului sau teritoriului american, sau a aliaților săi, dar a declarat că programele ilegale de armament ale Nordului au avut un efect destabilizator.

SUA nu renunță la exercițiile militare

Armata sud-coreeană a „condamnat ferm” Coreea de Nord, calificând lansările repetate de rachete drept o provocare gravă care amenință pacea și securitatea regiunii și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

„Alianța Coreea de Sud-SUA va desfășura exercițiile și antrenamentele noastre așa cum au fost planificate, chiar dacă Coreea de Nord va încerca să împiedice exercițiile noastre Freedom Shield prin provocări”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării în cadrul unei conferințe de presă.

Lansarea are loc la două zile după ce Coreea de Nord a testat ceea ce a numit două rachete balistice de croazieră strategice de pe un submarin și la mai puțin de o săptămână după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat armatei să intensifice exercițiile pentru a descuraja și a răspunde la un „război real” dacă va fi necesar.

Phenianul acuză „provocările de război”

Forțele sud-coreene și americane au început luni 11 zile de exerciții comune, denumite „Freedom Shield 23”, care se vor desfășura la o scară nemaiîntâlnită din 2017 pentru a contracara amenințările tot mai mari ale Nordului. Coreea de Nord a protestat în mod repetat în fața exercițiilor aliaților, pe care le consideră o repetiție pentru invazie.

Duminică, presa de stat nord-coreeană KCNA a relatat că țara a decis să ia măsuri „practice importante” de descurajare a războiului, afirmând: „Provocările de război ale SUA și Coreei de Sud ating linia roșie”.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat luni că SUA nu vor lăsa „niciun pas pe care Coreea de Nord îl va face să ne descurajeze sau să ne constrângă de la acțiunile pe care le considerăm necesare pentru a proteja stabilitatea în Peninsula Coreeană”.

Statele Unite vor organiza vineri o reuniune informală a membrilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pe tema încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a denunțat reuniunea planificată ca fiind „cea mai intensă expresie” a „politicii ostile” a SUA împotriva Phenianului și a avertizat că va lua „cea mai dură ripostă”.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de rachete și exerciții în ultimul an, în ceea ce afirmă că este un efort de a-și spori disuasiunea nucleară și de a face mai multe arme pe deplin operaționale, conform Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.