Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Coreea de Nord amenință armat Statele Unite! Phenianul se poartă fără mănuși cu americanii
Lumea la zi

Reuters: Coreea de Nord amenință armat Statele Unite! Phenianul se poartă fără mănuși cu americanii

Armată și armament Coreea de Nord
Credit imagine: KCNA

Coreea de Nord a declarat că orice acțiune de interceptare a uneia dintre rachetele sale de test ar fi considerată o declarație de război. De asemenea, a acuzat un exercițiu militar comun între Statele Unite și Coreea de Sud de creșterea tensiunilor, conform oficiului de presă al statului nord-coreean, KCNA.

Kim Yo-yong, puternica soră a liderului Kim Jong-un, a avertizat într-o declarație că Phenianul va considera o „declarație de război” dacă SUA va întreprinde acțiuni militare împotriva testelor cu arme strategice ale Nordului. De asemenea, a lăsat să se înțeleagă că Nordul ar putea lansa mai multe rachete în Oceanul Pacific. Statele Unite și aliații săi nu au doborât niciodată rachetele balistice nord-coreene, care sunt interzise de Consiliul de Securitate al ONU, dar întrebarea a atras o nouă atenție după ce Nordul a sugerat că va trage mai multe rachete deasupra Japoniei.

Oceanul Pacific, un poligon de tragere?

„Oceanul Pacific nu aparține domeniului Statelor Unite sau Japoniei”, a declarat sora lui Kim Jong-un. Analiștii au declarat că, dacă Coreea de Nord își va duce la îndeplinire amenințarea de a transforma Oceanul Pacific într-un „poligon de tragere”, acest lucru ar permite statului izolat și înarmat nuclear să facă progrese tehnice, pe lângă faptul că își va semnala hotărârea militară.

Într-o declarație separată și citată de Reuters, șeful Secției de știri externe din cadrul Ministerului de Externe nord-coreean a acuzat SUA că „agravează” situația prin efectuarea unui exercițiu aerian comun cu un bombardier B-52 luni și prin planificarea unor exerciții de teren între SUA și Coreea de Sud.

În replică, Ministerul Unificării din Coreea de Sud, care se ocupă de relațiile cu Nordul, a declarat că „dezvoltarea nesăbuită a rachetelor și a armelor nucleare” de către Phenian este de vină pentru deteriorarea situației.

Exercițiul militar care a declanșat amenințările

Statele Unite au desfășurat bombardierul B-52 pentru un exercițiu comun cu avioane de luptă sud-coreene, în ceea ce Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că este o demonstrație de forță împotriva amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord.

Cele două țări vor desfășura mai mult de 10 zile de exerciții militare de amploare, cunoscute sub numele de exerciții „Scutul Libertății” (Ulchi Freedom Shield), începând de săptămâna viitoare.

Marți, avioane de război americane și sud-coreene au exersat decolarea rapidă în cadrul unui exercițiu conceput ca răspuns la amenințările nord-coreene de a distruge aerodromuri, a relatat agenția de știri Yonhap.

Armata nord-coreeană a declarat că inamicul său a lansat marți 30 de tiruri de artilerie în apropierea graniței și a cerut oprirea imediată a ceea ce a numit „acțiuni provocatoare”. Coreea de Sud a negat că ar fi făcut acest lucru și a spus că afirmația este nefondată.