Infofinanciar > Info > Alertă de fraudă! Mesajele false din partea „ANAF” care vă ”ușurează” conturile bancare
Info

Alertă de fraudă! Mesajele false din partea „ANAF” care vă ”ușurează” conturile bancare

anaf, sursa foto romania mare
Credit imagine: Romania Mare

Banii românilor sunt în pericol! Un nou mesaj livrat pe adresa de email are în plan extorcarea destinatarilor. Expeditorul, care folosește adresa electronică anafro@europe.com, solicită suma de 2.178 dolari în cryptomonede.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat în repetate rânduri că există multiple scheme prin care persoane rău-voitoare încearcă să obțină bani în mod fraudulos. În cea mai recentă astfel de comunicare publică, Agenția a făcut referire la adresa de email care se aseamănă cu una oficială, fără a avea însă această calitate.

Cum verifici autenticitatea mesajului ANAF

Fiscul a făcut publice mai multe metode prin care să discernem autenticul de fals. Astfel, toți românii trebuie să știe că, în cazul unei notificări de verificare fiscală, Agenția va urma mai mulți pași. În primul rând, avizul de verificare va conține temeiul juridic pe baza căruia începe această investigație.

În conținutul notificării există și data de începere a verificării, precum și posibilitatea ca ea să fie amânată. Altfel spus, un termen-limită rigid, precum cel din emailul buclucaș, este un semn foarte clar al fraudei. În plus, ANAF trebuie să se asigure că mesajul său a ajuns la persoana potrivită.

Tocmai de aceea, va solicita informații și înscrisuri aferente verificării. Un ultim element important este acela că Agenția îți va cere să depui declarațiile de venit și patrimoniu. În lipsa acestor pași esențiali, este imposibil ca mesajul din inbox să fi venit de la o entitate autentică.

Nelipsită este și mențiunea persoanei de contact, agentul ANAF căruia trebuie să i te adresezi pentru a-ți declara statutul fiscal. Tot în corpul mesajului va exista și adresa completă a sediului la care te poți prezenta.

Ai o fraudă de semnalat?

„Fiscul” este foarte des folosit pentru a masca identități false. Tocmai de aceea, ANAF are o procedură standard de semnalare a mesajelor frauduloase.

În primul rând, accesează meniul „Sesizări” de pe site-ul agenției. O subcategorie este numită „Sesizează o fraudă”. Acolo, vei descoperi informații de bază despre procedură, precum și căi de a te documenta în plus. Este posibil să parcurgi pașii aferenți online, la adresa web anaf.ro. O altă posibilitate este aceea de a te prezenta fizic, la sediul din ANAF din București, str. Apolodor nr. 17, sector 5. Acolo, vei primi indicațiile necesare pentru completarea unei sesizări, care va fi procesată în cel mai scurt timp cu putință.

O altă resursă importantă se găsește pe pagina guvernamentală antifrauda.gov.ro, unde cetățenii sunt invitați să depună petiții în cazul tuturor acțiunilor frauduloase făcute în numele unor instituții ale statului, , atenționează b1tv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.