Infofinanciar > Info > Atenție la fraudele din mediul online! Ce putem face dacă am intrat pe link-uri suspecte
Info

Atenție la fraudele din mediul online! Ce putem face dacă am intrat pe link-uri suspecte

Hackeri, Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

În perioada sărbătorilor de iarnă, românii „se îngrămădesc” pe site-urile online ale magazinelor pentru a cumpăra cadouri pentru cei dragi. Potrivit mai multor studii din domeniu, cuantumul cumpărăturilor din mediul online va atinge aproape 7 miliarde de euro în acest an.

În contextul volumului foarte mare de e-commerce, specialiștii DNSC au avertizat că, în perioada lunilor noiembrie-ianuarie (marcată de Black Friday, Crăciun, Revelion), incidentele de securitate cibernetică din zona fraudei online (scam, phishing, inginerie socială) se dublează față de lunile precedente.

Reprezentanții DNSC spun că infractorii cibernetici se folosesc de faptul că internauții cumpără în grabă produsele dorite, fără să fie atenți la detalii, și lasă diverse „capcane online”. Prin acestea, hoții vor să primească de la utilizatorii neatenți date sensibile, în special date financiare.

„Analizați cu atenție securitatea site-ului pe care urmează să introduceți datele de card și nu oferiți nimănui aceste detalii, la cerere, chiar dacă este membru al familiei, prieten ori cunoștință, și mai ales în cazul în care primiți o astfel de solicitare pe mail, ce pare a veni din partea băncii!

În cazul în care vă dați seama că sunteți potențiala victimă a unui atac de tip phishing/scam, contactați imediat banca emitentă a cardului”, a susținut Mihai Rotariu, manager al Direcției Comunicare, Media și Marketing din cadrul DNSC.

Folosirea unui CVV dinamic

Experții din domeniu spun că una dintre măsurile de siguranță cele mai importante pe care putem să le luăm atunci când cumpărăm produse online este să folosim un CVV dinamic, scrie Hotnews.

Acesta este generat pe aplicația mobilă de banking și are o valabilitate scurtă. Astfel, dacă ar reuși să ne copieze datele, hackerul nu se va putea folosi de CVV, deoarece codul va expira extrem de rapid.

O altă metodă utilă, atunci când vrem să ne eficientizăm bugetul, este aceea de a oferi transparență plăților recurente ale clienților, ale abonamentelor care sunt luate lunar de pe card.

„Clienții noștri ne-au spus că își înrolează cardurile pentru a achiziționa diverse abonamente și, la un moment dat, nu mai utilizează acele abonamente, dar plățile continuă. Mulți clienți nu mai anulează abonamentele.

Unele dintre plățile de abonamente folosesc numele juridic al firmei care încasează banii și nu pe cel comercial. Și atunci ajungeți să plătiți fără să mai știți chiar și pentru ce abonament sau serviciu.

Aici intervin funcționalitățile acestea noi, prin care banca îți poate spune unde este înrolat cardul și diverse statistici despre tipul de abonament, plăți, numele comercial și datele de contact ale furnizorului.

În acest fel, clienții au transparență asupra tuturor acestor plăți de abonamente și reușesc să mai facă loc în buget pentru cheltuielile de sărbători’, a precizat Ionuț Encescu, Director Produse și Hub de Inovație Digitală, First Bank.

Ce putem face dacă „am căzut în capcană”

Dacă am accesat link-uri suspecte sau am oferit informații personale, experții ne sfătuiesc să recurgem imediat la următoarele măsuri:

a) blochează imediat cardul direct în aplicația de Internet banking sau apelând numărul de telefon al băncii.

b) schimbă cât mai repede parolele pentru aplicațiile și conturile online de pe un dispozitiv DIFERIT.

c) scanează dispozitivul pentru a depista eventuala prezență a unui virus. Îți poți instala un antivirus din magazinul oficial de aplicații al telefonului tău (Google Play, Apple App Store, Huawei AppGallery).

d) depune o plângere la cea mai apropiată secție de poliție și păstrează copia.

e) raportează problema către banca sau organizația din partea căreia ai fost contactat, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (cert.ro) și, eventual, contactează APWG – Anti-Phishing Working Group la adresa reportphishing@apwg.org

40% nu știu ce să facă atunci când sunt victimele fraudei online

Potrivit unui studiu realizat de Ipsos pentru ING Bank în noiembrie 2022 (la care au răspuns 1.002 de persoane), 80% dintre români cred că numărul tentativelor de fraudă din mediul online a crescut semnificativ, în timp ce 40% nu știu cum să reacționeze dacă sunt victime.

Aceeași cercetare arată că 40% dintre aceștia se simt de cele mai multe ori în siguranță în mediul online, în timp ce 28% dintre respondenți se declară întotdeauna pregătiți să navigheze pe internet.

Însă, studiul arată că românii se simt cel mai în siguranță atunci când achită în numerar.

În privința fraudelor online, doar 16% dintre români au precizat că au fost victimele unei astfel de întâmplări sau cunosc pe cineva care s-a aflat în această situație (de tip phishing și smishing, malware și vishing).

De asemenea, 19% au afirmat că au reușit să scape fără să piardă bani.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.