Infofinanciar > Lumea la zi > REUTERS: Kremlinul, din ce în ce mai aspru! Ce vrea Putin să facă cu resursele de petrol rusesc
Lumea la zi

REUTERS: Kremlinul, din ce în ce mai aspru! Ce vrea Putin să facă cu resursele de petrol rusesc

petrol rusesc capital.ro
sursă foto: capital.ro

Problemele se intensifică acum și în cazul resurselor de petrol, după ce tensiunile provocate de criza fazului au produs efecte masive. De data aceasta, oficialii de la Kremlin susțin că nu vor mai vinde petrol către țările lumii ce impun plafoane de preț pentru resursele energetice ale Rusiei. Moscova acuză că astfel se va accentua riscul destabilizării pieței plobale a „aurului negru”.

„Companiile care impun un plafon de preț nu se vor număra printre beneficiarii petrolului rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu țin de piață”, a adăugat acesta. În contraofensivă, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri, 2 septembrie, Uniunea Europeană se pregătește la momentul actual să pună în practică o plafonare a prețului în ceea ce privește resursele de gaz, asta după ce liderii blocului comunitar au decis încă de la începutul acestui an o interdicție parțială asupra achizițiilor de petrol rusesc, scrie reuters.com.

La momentul când va intra complet în vigoare, Bruxelles-ul vrea să limiteze resursele rusești care vin către Uniunea Europeană cu până la 90%. Referitor la petrol, vineri, 2 septembrie, urmau să se întrunească printrun summit online miniștrii de finanțe din Grupul celor șapte (G7) pentru a pune la punct ultimele amănunte ale planurilor de impunere a unui plafon de preț pentru achizițiile de petrol rusesc. Liderii din finanțe au ca scop final, așadar, reducerea veniturilor care ajung în buzunarul Moscovei pentru a o slăbi din punct de vedere financiar în fața conflictului militar pe care îl duce în Ucraina.

Odată cu Rusia, cade și Europa?

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat faptul că, în acest fel, nu doar Rusia va avea de suferit, căci toți cetățenii europeni vor  avea aceași soartă. Aceștia vor urma să plătească prețul unor astfel de măsuri impuse de liderii europeni. „Piețele de energie sunt în fierbere. Acest lucru se întâmplă mai ales în Europa, unde măsurile antirusești au dus la o situație în care Europa cumpără gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite pentru o mulțime de bani – bani nejustificați. Companiile americane se îmbogățesc, iar contribuabilii europeni devin mai săraci”, a mai spus Peskov.

„Un lucru poate fi spus cu încredere: o astfel de măsură va duce la o destabilizare semnificativă a piețelor petroliere”, conchide oficialul de Kremlin.