Infofinanciar > Lumea la zi > Al Jazeera: Trebuie să evităm standardele duble în politica externă
Lumea la zi

Al Jazeera: Trebuie să evităm standardele duble în politica externă

Israel si Fasia Gaza Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

În contextul războaielor brutale din Ucraina și Gaza și al escaladării atacurilor între Iran și Israel, apărarea dreptului internațional nu a fost niciodată mai necesară. Mulți au susținut că sprijinul acordat de Occident Ucrainei. Acesta a fost formulat în termeni de respect pentru dreptul internațional. De asemenea, a fost subminat de sprijinul lipsit de strălucire al acelorași țări pentru Gaza.

Acest lucru a dat naștere unei dezbateri mai ample de politică externă despre presupusele standarde duble ale Occidentului. Se susține că țările occidentale sunt preocupate de încălcările dreptului internațional doar atunci când acestea servesc propriilor lor interese.

Dacă vorbesc în numele propriei mele țări, Norvegia, pot spune că această acuzație este greșită. Am spus clar că un angajament real față de dreptul internațional impune condamnarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Totuși, vizează și semnalarea încălcărilor israeliene ale dreptului internațional în Gaza.

Chiar le pasă de războaiele din Ucraina și din Gaza?

Evitarea standardelor duble în politica noastră externă a fost o prioritate norvegiană de lungă durată. Guvernele norvegiene succesive au luat, ca o chestiune de principiu, apărarea dreptului internațional, indiferent de cine îl încalcă. Fie că este vorba de războiul în curs de desfășurare din Gaza, de conflictele de pe continentul african, de ocupația ilegală a teritoriilor palestiniene de către Israel, de încălcarea dreptului internațional de către Marea Britanie în arhipelagul Chagos sau de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Norvegia a avut principii și a fost clară. Nu ne-am eschivat de la a denunța oricare dintre aceste încălcări pentru ceea ce sunt, indiferent de cine le-a comis.

Este aceasta abordarea corectă? Există persoane care au fost sceptice. S-a afirmat că țările ar trebui să fie atente să nu critice aliații și partenerii atunci când aceștia încalcă dreptul internațional. Argumentul este că lumea este plină de pericole. Toate statele ar trebui să fie atente să nu-și înstrăineze aliații și partenerii, chiar și atunci când acționează în contradicție cu dreptul internațional.

Depărtarea de dreptul internațional

Aceasta este, totuși, o abordare greșită. Adevărata securitate depinde, în cele din urmă, de o comunitate internațională pașnică, echipată pentru a rezolva provocările globale. Acest lucru necesită, la rândul său, ca noi să lucrăm pentru a ne asigura că dreptul internațional este respectat. Dacă toate țările nu se angajează să respecte dreptul internațional, sistemul se va prăbuși în cele din urmă. Acest lucru ar duce invariabil la mai puțină securitate și la mai multă incertitudine pentru toată lumea.

În urmă cu 100 de ani, Francis Hagerup a observat că principiul egalității suverane a statelor este Magna Carta statelor lumii. Și astăzi, orice îndepărtare de orice altceva decât un angajament neclintit față de dreptul internațional ar fi dezastruoasă pentru comunitatea internațională. Acesta este însăși balustrada împotriva unei situații în care puterea are dreptate, împotriva a ceea ce Curtea Internațională de Justiție a numit, în prima sa hotărâre de după cel de-al doilea război mondial, „manifestarea unei politici de forță”.

Este Occidentul ipocrit?

Ar putea fi interpretată în mod greșit apărarea noastră consecventă a dreptului internațional, inclusiv în relația cu aliații occidentali, ca o acceptare a narațiunii propagate de Rusia și China conform căreia Occidentul este ipocrit? Doar dacă se încearcă în mod deliberat să se înțeleagă greșit. Este adevărat că și statele occidentale au comis încălcări ale dreptului internațional. Invazia Irakului de către Statele Unite și Marea Britanie în 2003 este un exemplu. În fața unei astfel de politici de forță, o țară precum Norvegia trebuie, așa cum am făcut-o și noi acum 20 de ani, să aibă curajul convingerilor sale. Numai atunci putem, cu avantajul unei credibilități reale, să criticăm statele care se bazează în mod real și sistematic pe standarde duble, atât pe ele însele, cât și pe politica lor externă.

Doar atunci putem face găuri credibile în povestea Rusiei, care susține că este un apărător curajos al dreptului internațional în numele Sudului Global. Se pare că nu există nicio limită la cât de îngrozită a fost Rusia de uciderea civililor sub bombardament în Gaza, în timp ce Rusia bombarda în același timp școli și spitale în Ucraina. Așa cum aliații noștri occidentali încep să înțeleagă, acest dublu standard cinic poate fi contracarat eficient doar dacă cineva are principii. Poziția consecventă a Norvegiei în ceea ce privește atât Ucraina, cât și Gaza ne permite să subliniem astfel de contradicții într-un mod care să fie cu adevărat tranșant.

Politică bazată pe priorități realiste

Același lucru este valabil și în cazul atacurilor asupra consulatului iranian din Damasc și al loviturilor de retorsiune ale Iranului împotriva Israelului. După ce a criticat Israelul pentru primul eveniment, ceea ce nu toate statele au fost dispuse să facă, Norvegia poate, cu avantajul consecvenței și al credibilității, să critice Iranul pentru cel de-al doilea.

Unii au argumentat că este nerealist să fim preocupați în mod egal de fiecare încălcare a dreptului internațional, tot timpul. Cu toate acestea, angajamentul Norvegiei de a contracara conflictele și crizele în mod consecvent nu ne împiedică să punem în aplicare o politică externă bazată pe priorități realiste.

Este de înțeles, în mod intuitiv, că un război într-o țară vecină îi preocupă mai mult pe oameni decât dacă are loc într-un loc îndepărtat de pe un alt continent. Este logic că este deosebit de alarmant pentru Norvegia faptul că Rusia încearcă să anexeze teritoriul ucrainean prin utilizarea ilegală a forței. Un război în propria noastră vecinătate are, în mod inevitabil, implicații serioase în materie de politică de securitate, susceptibile de a le depăși pe cele ale unui conflict la mare distanță.

Prin urmare, Norvegia nu poate fi acuzată de standarde duble pentru că a furnizat materiale pentru lupta de apărare ucraineană. Nici pentru că a oferit un pachet de ajutor istoric de mare amploare Ucrainei. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți să nu creăm impresia că Rusia este evaluată conform unor reguli speciale. În consecință, în criticile noastre la adresa Rusiei am subliniat încălcările Cartei Națiunilor Unite și ale altor norme de drept internațional universal acceptate.

Cum a acționat Norvegia?

În mod similar, Norvegia nu s-a ferit să critice politica Israelului de anexare a teritoriilor palestiniene ocupate. Norvegia a precizat acest lucru în mod clar în observațiile sale din februarie 2024 în fața Curții Internaționale de Justiție. Acestea au fost în cadrul procedurii în curs de emitere a avizului consultativ privind politicile Israelului în teritoriile palestiniene ocupate. În declarațiile noastre orale în fața Curții, am fost clari asupra faptului că acțiunile Israelului în Gaza reprezintă o utilizare nediscriminatorie și disproporționată a forței. În prezent, lucrăm pentru a ne asigura că Palestinei i se acordă statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite.

Ceea ce este crucial pentru Norvegia este că insistăm ca cazuri similare să fie tratate în mod similar și ca toate statele să fie supuse acelorași reguli.

Viitorul nostru comun depinde de respectarea dreptului internațional.

Aceasta este o poziție care ar trebui să inspire toate statele. Fiecare stat are un interes în respectarea normelor convenite la nivel universal privind utilizarea forței, comerțul liber și echitabil, drepturile omului și utilizarea oceanelor și a resurselor acestora.  Acest lucru necesită ca țările din Nordul și Sudul global să poată considera dreptul internațional ca fiind un set de reguli echitabile. La rândul său, acest lucru înseamnă că regulile trebuie aplicate în mod consecvent. Toate statele trebuie să reziste tentației de a încălca principiile ordinii juridice internaționale.

Dacă a existat un fir comun în operele celui mai important dramaturg și poet norvegian, Henrik Ibsen, acesta a fost apelarea insistentă a standardelor duble ale societății politicoase. Este posibil ca insistența lui Ibsen să-i fi iritat uneori pe cei care se simțeau jigniți. Cu toate acestea, a fost totuși poziția corectă. Pentru Norvegia, poziția este clară. Cea mai importantă contribuție a noastră la o ordine mondială pașnică și dreaptă este să evităm standardele duble în politica externă. De asemenea, să lucrăm pentru a ne asigura că și alte state procedează la fel, conform aljazeera.com.