Infofinanciar > Info > Ajutor pentru părinții români! Cât vor crește tichetele de creșă
Info

Ajutor pentru părinții români! Cât vor crește tichetele de creșă

Tichet creșă Sursă: Fanatik.ro
Sursă: Fanatik.ro

Vești bune pentru părinții din România! Începând cu luna aprilie a acestui an, valoarea tichetelor de creșă va crește, conform unui proiect al Ministerului Muncii. Inițiativa oficialilor se află în momentul de față în stadiul dezbaterii publice.

Se presupune că valoarea acestor tichete de creșă trebuie să se majoreze cu 30 de lei. În acest fel, valoarea lor va ajunge la 600 de lei pe lună din luna aprilie a anului 2023, conform ordinului pus în deliberare publică de către ministerul Muncii.

Condițiile de acordare

Tichetele de creșă se oferă atît angajaților care lucrează la stat, cât și celor din mediul privat, care nu dispun de concediul și indemnizația oferite pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani, conform legii nr. 165 din anul 2018.

Potrivit Ordinului nr. 2.062 din anul 2022, valoarea actuală a unui tichet de creșă este de 570 de lei.

Articolul 1 stipulează că pentru primul semestru al anului 2023, începând cu luna aprilie al aceluiași an, valoarea sumei lunare ce se transmite sub forma unor tichete de creşă. Aceasta este reglementată conform prevederilor articolului 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii cu numărul 165 din anul 2018 ce vizează acordarea biletelor de valoare, validate prin Hotărârea Guvernului cu numărul 1045 din 2018, și potrivit modificărilor ulterioare, este reprezentată de suma de 600 lei.

Potrivit articolului cu numărul 2, valoarea nominală stabilită la articolul 1 este valabilă și pentru primele 2 luni ale celu ide-al doilea semestru al anului 2023, cît și august 2023 și septembrie 2023.

Tichetele creșă reprezintă bilete de valoare care se oferă, lună de lună, angajaților care nu au parte de concediul și de indemnizația aferente creșterii copilului în vârstă de până la 2 ani, sau 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

Și angajații de stat, și cei din mediul privat pot beneficia de acest tip de tichete, conform antena3.ro.

Condițiile de utilizare

Se pot folosi tichetele respective numai în scopul achitării taxelor creșei în care este înscris copilul.

În urma unei cereri, tichetele de creșă se vor acorda unuia dintre părinți sau tutorelui care se ocupă de creșterea și educarea copilului, pe baza unei dovezi reprezentate de livretul de familie.

Alocația de stat oferită copiilor, împreună cu stimulentul de inserție care se oferă la reluarea activității, se cumulează cu valoarea tichetelor de creșă.

Conform modificărilor și completărilor Legii cu numărul 272 din anul 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, persoanele care nu se încadrează pentru beneficierea acestor tichete sunt asistenții maternali profesioniști sau persoanele care găzduiesc copilul și pentru care s-a întocmit măsura plasamentului în regim de urgență.

Asistenții maternali se ocupă cu creșterea și îngrijirea copiilor abandonați cu vârste cuprinse între 0 și 16 ani. Pentru a-și onora angajamentul, aceștia primesc o sumă lunară. Anul trecut suma de care dispuneau era aceea de 2.400 de lei, la care se adăugau și cei 600 de lei din alocația de plasament a copilului. Pentru copiii cu nevoi speciale, alocația de plasament este aceea de 1.200 de lei, pe lângă cea a statului în valoare de 300 de lei.