Infofinanciar > Info > Ajutor de șomaj de peste 7.000 de euro! Vezi aici cum te califici
Info

Ajutor de șomaj de peste 7.000 de euro! Vezi aici cum te califici

euro, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Conform unui studiu din 2022, aproape 900.000 de români erau muncitori permanenți în Germania. Țara pe care foarte mulți au ales-o drept a doua casă te poate ajuta să faci față și unor situații dificile, precum șomajul.

Astfel, românii care-și pierd locul de muncă, indiferent de motiv, pot beneficia de un ajutor echivalent cu 60% din salariul mediu anterior. Situația pentru cei care au minori în grijă diferă: ajutorul lor se ridică la 67% din remunerația medie anterioară. Prin „salariu mediu” se înțelege suma pe care angajatul a primit-o în ultimele 12 luni de la fostul sau fostele locuri de muncă.

Valoarea maximă pe care venitul în caz de șomaj o poate atinge este de 7.050 euro pe lună.

Condițiile ajutorului

Pentru a beneficia de această sumă, trebuie să știi că Germania acordă ajutoare de tip I și tip II. Încadrarea într-una dintre cele două categorii se face în funcție de perioada în care ai contribuit la bugetul statului. Prestarea unei activități profesionale fără contract de muncă nu trebuie să fie o piedică – există opțiunea de a contribui voluntar dacă te afli în această situație.

Criteriile pentru a primi ajutorul de tip I sunt multiple. Cel dintâi este să te înregistrezi la oficiul local de ocupare a forței de muncă. De asemenea, trebuie ca în ultimele 30 de luni să fi contribuit cel puțin 12 luni. Nu va fi considerată o pauză din muncă perioada pe care ai ocupat-o având grijă de copil sau efectuânmd serviciul militar. Totodată, dacă poți face dovada unei boli cu care te-ai confruntat, vechimea ta nu va fi afectată. Totuși, trebuie să te afli în căutarea unui loc de muncă în momentul în care soliciți ajutorul, conform unui ghid publicat de Adevărul.

Nu este necesar să fi ocupat un loc de muncă în Germania înainte de a beneficia de acești bani. Ajutorul se acordă inclusiv persoanelor care au fost anterior angajate într-o altă țară sau în alte țări UE.

În schimb, indemnizația de tip II nu ține cont de timpul petrecut pe piața muncii. Acest ajutor social se acordă persoanelor care au peste 15 ani, nu au împlinit vârsta de pensionare și sunt apte de muncă. Totuși, ele nu ocupă nicio funcție și au o nevoie expresă de ajutor.

Șomajul în Germania

Țara vestică are cea mai mică rată a șomajului din Uniunea Europeană. Crizele provocate de pandemia de Covid-19 și de războiul dintre Rusia și Ucraina nu au schimbat dramatic situația. Astfel, între 2019 și 2020, rata inactivității în muncă a variat de la 5% la 5.9%, semnificativ mai mică decât în țări precum Spania (liderul absolut al șomajului), Italia și chiar și România. Asta chiar și în condițiile în care sistemul de ajutorare socială este unul care, deși promovează reintegrarea în muncă, încearcă să ofere condiții de trai acceptabile pentru beneficiar.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.