Infofinanciar > Lumea la zi > Românii se duc în Italia, Italia vine în România. Bine pentru lucrătorii noștri, rău pentru muncitorii lor
Lumea la zi

Românii se duc în Italia, Italia vine în România. Bine pentru lucrătorii noștri, rău pentru muncitorii lor

muncitori sursa foto Adevarul
Sursa foto: Adevarul

O companie italiană din Trieste a anunțat rezilierea a 280 de contracte de muncă și mutarea acțiunilor în România. Angajații sunt amenințați cu șomajul. Ei au ieșit la proteste și cer intervenția Guvernului de la Roma.

Compania Flex din Trieste a făcut acest anunț pe data de 12 mai. Cum era de așteptat, angajații italieni au reacționat imediat. Potrivit Today.it, firma renunță la jumătate din personal. Aceasta va trimite acasă 200 de angajați direcți și 80 din administrație.

Acest anunț a provocat vâlvă în rândul muncitorilor. Ei sunt furioși că nu au fost anunțați și se tem că își vor pierde casele.

Este o adevărată tragedie

Sharon Vigini, unul dintre cei 80 de muncitori ai firmei a declarat că un astfel de lucru este o tragedie fără margini.

„Când am primit vestea a fost o tragedie, mai ales pentru noi care avem un contract de leasing de personal, care prevede o angajare pe perioada nedeterminata, dar care de fapt ne expune la fiecare decizie a firmei la care lucrăm.”

Acesta va rămâne timp de 6 luni cu un ajutor de șomaj de doar 800 de euro. Banii sunt insuficienți pentru a se descurca. Această decizie afectează sute de familii, mai ales că sunt oameni care au de plătit rate la casă și au și de întreținut copii.

„În 2019, am reuşit să obţin un credit ipotecar graţie unui fond de garantare – explică Sharon -, dar ce voi face în următoarele luni? Nu cred că voi putea plăti toate facturile şi ratele. Iar în companie sunt multe cazuri dramatice, cupluri tinere care lucrează în firmă şi amândoi se vor regăsi şomeri, familii care au de suportat ipoteci şi cheltuieli.”

Nu au primit niciun preaviz

„Totul s-a întâmplat fără avertisment – ​​spune reprezentantul sindical. Acum nu ştim când ne vor concedia, dar presupunem că se va întâmpla în scurt timp, în opinia noastră chir până la sfârşitul lunii. Semnele sunt deja toate: partea de dezvoltare a fost demontată şi nu ştim ce departamente vor rămâne operaționale la Trieste. Incredibil este ca în întâlnirea care a avut loc pe 13 aprilie firma a promis ca nu vor fi concedieri şi că se va găsi o soluţie.”

Secretarul general, Marco Relli a explicat întocmai strategia companiei.

„Principalul client al Flex este Nokia, care reprezintă 80% din comenzi. Înainte, produsul a fost proiectat, dezvoltat şi construit în fabrica din Trieste, dar acum compania intenţionează să păstreze partea de proiectare şi inginerie în Italia, profitând de nivelul ridicat de profesionalism garantat de muncitori, pe lângă portul şi logistica din Trieste. Pentru a câştiga şi mai mulţi bani, compania va fi însă mutată în România. E vorba de partea de  asamblare a  produsului, care se va face în România, unde costul forţei de muncă este mult mai mic decât cel din Italia. Nu există alte motive”

Oamenii susțin că tot ce s-a întâmplat este o bătaie de joc. Ei au fost mințiți și li s-au făcut promisiuni fără nicio acoperire.

 „Să salvăm muncitorii. Este nevoie de o intervenţie guvernamentală serioasă, decisivă şi directă”, e mesajul sindicaliştilor, care spun că vor continua protestele, iar cazul trebuie să ajungă la Guvernul de la Roma.