Info

Marius-Constantin Budăi anunță un număr record de contracte de muncă înregistrate. Avem și cel mai mare număr de angajatori

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii Sursa foto Constanta 100%
Sursa foto: Constanta 100%

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, a anunțat că România a înregistrat cel mai mare număr de contracte de muncă înregistrate în ultimii 10 ani. Conform datelor Registrului General de Evidență a Salariaților (REGES) s-a ajuns la 6.683.885 de contracte de muncă, dar s-a înregistrat și cel mai mai mare număr de angajatori.

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, susține că măsurile luate de guvern în domeniul economic și social au dus la creșterea numărului de contracte de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență a Salariaților (REGES).

Ministrul Muncii a postat noile date pe contul din rețeaua de socializare: „Măsurile luate în ultimul an de guvernare în domeniile economic și social își arată efectele benefice! Avem cel mai mare număr de contracte de muncă înregistrate în REGES (Registrul General de Evidență a Salariaților) din ultimii 10 ani, și anume 6.683.885. Politicile publice eficiente au condus la creșterea numărului de contracte cu 109.053. Numărul de angajați (există persoane care au mai multe contracte de muncă) este și el la un nivel record, de 5.793.592“, a postat ministrul Marius-Constantin Budăi pe contul de Facebook.

Care sunt domeniile cu cei mai mulți angajați

Pe primele trei locuri în topul domeniilor economice cu cei mai mulți angajați în România sunt industria prelucrătoare, comerțul și construcțiile.

„Cei mai mulți angajați sunt în industria prelucrătoare (1.175.775), comerț (1.075.786), construcții (567.177), transport și depozitare (486.531). În același timp înregistrăm și cel mai mare număr de angajatori, care este de 735.410. Menţionăm că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidenţiate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcţionarii publici, militarii, personalul din justiţie etc.“, a mai postat ministrul.

Salariul, principala motivație a angajatului român

Conform datelor Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, numărul salariaţilor activi înregistraţi în România la finalul lui 2022, a fost de 5.698.691 persoane, iar al pensionarilor de 4.787.920 persoane. Dintre cele peste aproximativ 5,7 milioane de angajați, 1,3 milioane erau plătiți cu salariul minim pe economie.

Potrivit unui studiu MKOR, realizat în perioada octombrie 2021-octombrie 2022, 70% dintre români și-ar schimba locul de muncă pentru un salariu mai mare locul de muncă. 35% ar face schimbarea pentru a obține mai multe beneficii extrasalariale. Iar 30%, pentru o mai mare siguranță a locului de muncă.

Majoritatea participanților la studiul citat (70%) au apreciat că pe parcursul anului trecut au avut un loc de muncă stabil, în condițiile în care oportunitățile de dezvoltare profesională au rămas la fel pentru 6 din 10 angajați români. Cercetarea MKOR arată că, în 2022, creșterile salariale și extinderea beneficiilor au reprezentat cazuri izolate. Pentru mai bine de jumătate dintre angajați pachetul salarial (52%) și cel de beneficii (63%) au rămas constante în ultimele 12 luni.