Lumea la zi

Ajutoare financiare pentru companii de la UE! Ce propunere a făcut comisarul european pentru economie

Sursa foto Economedia
Sursa foto: Economedia

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul modalităţi noi de a-și susține financiar companiile, astfel încât să împiedice mutarea acestora din cauza prețurilor mari la energie. De asemenea, în opinia oficialului, liderii forului internațional trebuie să ia măsuri pentru a contracara efectele subvenţiilor publice oferite competitorilor americani.

De asemenea, Paolo Gentiloni a mărturisit, în cadrul unui interviu publicat marţi în cotidianul financiar olandez FD, că în acest proces ar trebui să fie implicate și ajutoare financiare de stat. Acestea, spune el, ar atenua efectele economice resimțite de firme din partea prețurilor mari la energie și a războiului din Ucraina.

Însă, comisarul european nu a oferit detalii până acum despre cât de mare ar trebui să fie noile fonduri de sprijin şi nici cum ar trebui să fie finanţate.

„Haideţi mai întâi să stabilim ce sectoare şi proiecte, precum hidrogenul, sunt de interes comun european şi apoi să vedem de ce este nevoie pentru a le stimula”, a precizat Gentiloni, scrie Economedia.

Răspuns la programul Inflation Reduction

Paolo Gentiloni a mai susținut că aceste ajutoare de stat ar ajuta UE să răspundă la programul Inflation Reduction Act (IRA), adoptat de SUA la finele anului trecut, în valoare de 430 miliarde de dolari.

Liderii țărilor membre UE au declarat că se tem că Inflation Reduction Act (IRA) va crea un dezavantaj incorect pentru companiile „bătrânului continent”. Practic, aceștia spun că  firmele din Europa nu vor putea beneficia de reduceri de taxe pentru componentele utilizate în tehnologiile din domeniul energiilor regenerabile, cum ar fi în automobilele electrice, pe care legea IRA le oferă cu condiţia ca echipamentele respective să fie produse în America de Nord.

„Nu vom răspunde cu tarife vamale la subvenţiile de miliarde de dolari acordate de SUA. Trebuie să îmbunătăţim competitivitatea europeană”, a mărturisit Paolo Gentiloni.

Toate drumurile către energia regenerabilă

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că blocul comunitar are ca obiectiv revizuirea pieței de energie electrică din Europa, astfel încât să acorde prioritate resursei regenerabile mai ieftine.

În prezent, potrivit oficialului, Comisia se află sub o „presiune politică foarte puternică” pentru a reproiecta cât mai repede piaţa, astfel încât să se ajungă la reducerea facturilor pentru consumatori.

„Lucrăm în circumstanţe extraordinare şi realizăm reformele mai repede decât o face de obicei Comisia”, a susținut Kadri Simson.

Oficialii Comisiei vor să ofere consumatorilor „beneficiile unei cote mai mari de energie regenerabilă”. „Vom avea nevoie, de asemenea, de centrale electrice pe gaz, dar nu vrem să creăm un sistem în care acestea să fie în funcţiune 24 de ore din 24, 7 zile din 7″, a mai adăugat Simson, scriu cei de la Mediafax.