Infofinanciar > Info > Afară cu păcănelele din baruri și cafenele! Noi restricții pentru industria jocurilor de noroc
Info

Afară cu păcănelele din baruri și cafenele! Noi restricții pentru industria jocurilor de noroc

sursă foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Un proiect de lege adoptat luni de Senat vizează modificarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc și introduce noi restricții pentru această industrie. Sălile de joc vor trebui să fie la minim 300 metri distanță de școli sau locuri de joacă.

Spațiile destinate jocurilor de noroc vor fi interzise pe o distanță de 300 de metri pietonali față de unitățile și instituțiile de învățământ, locurile de joacă pentru copii, așezămintele culturale, instituțiile de credit sau instituțiile financiar-bancar.

Totodată, a fost introdus un nou amendament prin care se dorește limitarea numărului de aparate de tip slot machines, cunoscute în România drept „păcănele”, în cafenele și baruri. Această decizie are scopul de a descuraja jocurile de noroc în rândul tinerilor, care în spațiul rural nu trebuie să meargă la un casino pentru a juca, ci la barul din sat.

Fără păcănele în baruri și cafenele

Senatorul PSD Radu Oprea a declarat în plen că grupul parlamentar social-democrat va vota acest proiect, care se dorește a fi o „inițiativă bună” pentru combaterea dependenței de astfel de jocuri în rândul tinerilor din România.

„Unul dintre amendamentele bune care au fost făcute astăzi este acela de a scoate aparatele de joc din baruri şi din cafenele, acolo unde tânărul poate intra, mai ales într-o zonă de cafenea unde, dacă cumva este şi alcoolul prin preajmă, cu certitudine ideea de a juca devine şi mai presantă. Şi acesta este un lucru bun că am reuşit să scoatem din alte zone decât din sălile de jocuri de noroc astfel de aparate care într-adevăr creează mari probleme multora dintre familiile din România, atât copiilor, dar şi părinţilor”, a transmis senatorul PSD, conform Agerpres.

Cafenelele și barurile care vor mai vrea să aibă astfel de aparate în incinta lor vor trebui să aibe cod CAEN pentru autorizarea activității de jocuri de noroc și pariuri.

„Se propune introducerea unei interdicții de utilizare a jocurile de tip slotmachine pentru persoanele juridice care desfășoară activități economice diferite de cele specifice codului CAEN 9200. Un astfel de fenomen, întălnit cu precădere în mediul rural, se extinde și permite accesul cu ușurință al minorilor”, justifică senatorii, conform Profit.ro.

Păcănelele, împinse mai departe de școli și locuri de joacă

„Le mulţumesc colegilor din Comisia juridică şi Comisia Economică că au acceptat astăzi să dea un vot favorabil pe raport, un raport care prevede câteva lucruri simple, ca sălile, spaţiile în care se desfăşoară jocurile de noroc să nu fie situate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali faţă de acele locuri frecventate de tineri, cum sunt locurile de joacă, şcolile, aşezăminte culturale, instituţii de credit sau instituţii financiar-bancare. De asemenea, cred că un fenomen despre care s-a vorbit foarte puţin este modul, maniera în care populaţia din mediul rural accesează jocul acesta la păcănele. În toate comunele din România veţi vedea că în bar sunt jocuri cu păcănele, (…) care au împânzit mediul rural”, a transmis Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului și inițiatoarea proiectului legislativ.

Proiectul a fost votat de grupurile parlamentare PNL, PSD, USR, AUR și UDMR, urmând să fie pus în dezbatere de Parlament, pentru a fi adoptat, și ulterior promulgat de președintele Iohannis.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.