Vocile afacerilor

Afaceristul Mohammad Murad are în derulare investiții de peste 40 mil. de euro! „Pierderile din pandemie au fost de 10 mil. euro”

Mohammad Murad, sursă foto arhiva personală
Mohammad Murad, sursă foto arhiva personală

Mohammad Murad este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România, jurat al Imperiului Leilor, dar și salvator al mai multor hoteluri de referință care astăzi s-au transformat sub brandul Phoenicia.

Afaceristul, cunoscut drept unul dintre cei mai mari investitori în turismul românesc, are două proiecte în pregătire. „Unul este un complex comercial în București, iar unul în Valea Doftanei – Închisoarea Doftanei. Ambele duc la o investiție de 40 milioane de euro”, spune antreprenorul, care a cumpărat Închisoarea Doftanei în anul 2022.

În ultimii ani afacerile sale din București au fost cele mai afectate de pandemie și contextul economic dificil. „Dacă este să vorbesc despre eșecurile din ultimii doi ani de zile – pandemia m-a afectat în special în business-urile din București. Pierderea a fost în jur de 10 milioane euro, însă având în vedere că pe litoral am avut o creștere, am putut compensa o parte din pierdere”, explica Mohammad Murad.

Proiecte de anvergură: 23 August – 270 de case, Comarnic – 100 de case

Cel mai important proiect finalizat de antreprenor în 2022 a fost cel de la Olimp, care este caracterizat drep un succes. „De asemenea, am terminat construcția unui complex de case în Săftica, urmând să îl scot la vânzare când piața construcțiilor se va reașeza. Privind investițiile imobiliare, intenția mea în viitor este să mă ocup în special de case de vacanță de suprafețe mici în mediul rural. Am mai multe proiecte pe zona rurală, unul este pe litoral la 23 August – 270 de case, Comarnic – în jur de 100 case și alte proiecte, tot în mediul rural”, ne mărturisește afaceristul.

„Piața este într-o continuă evoluție și tot timpul o să apară oportunități. Ce este cert este că întotdeauna voi investi în lucruri pe care deja le cunosc și în care am experiență, însă nu evit și alte domenii dacă primesc propuneri sustenabile”. Afaceristul nu crede în bursă, deoarece nu îi place să câștige bani „fără să muncească”: „Acolo cred că sunt jocuri peste puterea noastră și nu aș fi niciodată de acord să fac plasamente la bursă”, declară Mohammad Murad.

Ne putem aștepta la un film independent marca Mohammad Murad

El are două hobby-uri: design-ul vestimentar și producția de filme. „Sper ca în 2023 să am timp să combin plăcerile cu afacerile. Intenționez să fac o încercare de a produce un film cu un scenariu propriu și să creez o casă de modă în care consider că pot aduce plus valoare pe partea de vestimentație”.

Când vine vorba despre călătorii Mohammad Murad se orientează către statele în curs de dezvoltare, care au rămas în urmă, deoarece și-ar fi dorit să trăiască în epoca de acum mai bine de 100 de ani: „Sunt o persoană căreia îi place foarte mult să descopere noi destinații. Sunt atras de țări care sunt în urmă.”

Războiul din Ucraina, un eșec al politicii globale

„Războiul din Ucraina m-a afectat ca om și consider că reprezintă un eșec total al politicii mondiale. Interesele economice niciodată nu vor putea deveni mai importante decât viața oamenilor. Sunt surprins total neplăcut cum într-o secundă au putut să trăiască 600 de milioane de oameni impactul dezastruos al acestui război. Când spun 600 de milioane mă refer la toată Europa, Rusia și Ucraina. Având în vedere că viața oamenilor din Europa, pe latura economică, s-a schimbat în urma scumpirilor, este foarte clar că mulți oameni au renunțat la confort pentru a face față acestui moment. Este trist!”, mărturisește antreprenorul.