Infofinanciar > Info > Afaceri de miliarde în domeniul petrolier rus! Firme necunoscute oferă servicii pentru Kremlin
Info

Afaceri de miliarde în domeniul petrolier rus! Firme necunoscute oferă servicii pentru Kremlin

Petrol rusesc, Aceasta a declarat că pregătește rafinăria Litvinov, care are o capacitate anuală de 5,4 milioane de tone și funcționează cu petrol rusesc, pentru a se converti la alte amestecuri la timp pentru modernizarea conductei TAL. "În octombrie, vom efectua un test de încercare de aproximativ o lună la rafinăria Litvinov, în timpul căruia vom testa tehnologia de producție de acolo în procesarea exclusiv a țițeiurilor non-rusești", a declarat ORLEN Unipetrol, adăugând că va testa țițeiuri din Orientul Mijlociu, America de Sud și Marea Nordului. Modificările tehnologice pentru procesarea petrolului non-rusesc vor fi efectuate în timpul unei întreruperi a producției în luna aprilie a anului viitor, a precizat aceasta. "În plus față de întreținerea generală și modernizarea, pe care le efectuăm în mod regulat aproximativ o dată la patru ani, vom efectua modificări tehnologice ...pentru a permite rafinăriei Litvinov să treacă la țiței non-rusesc după extinderea capacității conductei TAL", a declarat aceasta. Ministerul Industriei și Comerțului nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Sursă foto: Profimedia

Într-un bloc de birouri din centrul orașului Mumbai, banda de împachetat se desprinde de pe o ușă neagră al cărei mâner pare să fi fost smuls. Afară, un morman de postav este împrăștiat pe podea. Un tip de la un birou vecin spune că personalul s-a mutat acum câteva săptămâni, cu destinație necunoscută.

La aproape 1.200 de mile distanță, în Dubai, un mic birou dintr-o zonă industrială degradată nu oferă niciun indiciu că și el este o mică rotiță în noul și vastul lanț de aprovizionare cu petrol al Rusiei.

Cele două locații sunt listate într-o bază de date maritimă internațională ca aparținând unor firme care gestionează active petroliere în valoare de 2 miliarde de dolari între ele. În mai puțin de un an, acestea au asamblat flote care acum livrează milioane de barili de petrol rusesc în întreaga lume. Prima adresă este a unei firme numite Gatik Ship Management din Mumbai. A doua este pentru Fractal Shipping. Acestea fac parte dintr-o rețea tentaculară de operațiuni maritime care a devenit proeminentă la scurt timp după invazia Ucrainei, ajutând exporturile de petrol ale Rusiei să continue în mod substanțial nevătămate, în ciuda sancțiunilor din partea Occidentului.

Noua echipă de jucători de pe piața petrolieră

„Această nouă „echipă de jucători” de pe piața petrolieră este cea care a ajutat petrolul rusesc să continue să circule în întreaga lume”, a declarat Rebecca Galanopoulos Jones, analist senior de conținut la VesselsValue, o firmă care urmărește prețurile a mii de nave comerciale. „Sancțiunile asupra petrolului rusesc par să fi avut un impact foarte mic asupra nivelurilor generale de export.” Europa a interzis aproape toate importurile de petrol pe cale maritimă din Rusia începând cu 5 decembrie și, simultan, s-a alăturat Grupului celor șapte națiuni industrializate în impunerea unui plafon de preț pentru vânzările de țiței ale țării. Această măsură s-a extins la combustibilii rafinați la 5 februarie.

Oricine dorea să aibă acces la servicii occidentale cheie – în special la asigurări – trebuia să furnizeze o atestare că încărcăturile pe care le transportau costau 60 de dolari pe baril sau mai puțin. Plafonul a fost stabilit intenționat la un nivel ridicat – SUA doreau ca țițeiul rusesc, deja redus, să continue să curgă – și ambii transportatori începători folosesc numeroase asigurări occidentale.

Aproximativ trei sferturi din flota Gatik este acoperită de mutuale din cadrul International Group of Protection and Indemnity Clubs din Londra, arată datele compilate de Bloomberg. Pentru Fractal, proporția este și mai mare.

Ambele firme au numeroase nave din flotele lor acoperite de una dintre cele 13 organizații membre ale International Group, American Club, al cărui sediu central se află la New York, potrivit datelor din industrie compilate de Bloomberg.

Directorul operațional al American Club, Daniel Tadros, a confirmat că organizația sa acoperă navele din flotele ambelor firme, adăugând că ambele au furnizat așa-numitele atestate – declarații documentate care confirmă faptul că achizițiile de petrol sunt în conformitate cu plafonul de preț al G7.

Nevoia de firme precum Gatik și Fractal a crescut deoarece multe firme de transport maritim occidentale convenționale au încetat să mai ridice barili ruși, fie în semn de protest față de invazie, fie din cauza amenințării de a cădea sub incidența sancțiunilor. Chiar înainte de începerea măsurilor, un număr mare de petroliere au început să fie vândute unui nou grup de cumpărători, a căror identitate și afiliere nu erau adesea clare.

Comerț autorizat

Nu există niciun rezultat în urma căutării companiei Gatik Ship Management pe site-ul Ministerului Afacerilor Corporative din India. O adresă a site-ului web al Gatik arată că acesta este în construcție. Firma a refuzat să răspundă la întrebări despre activitățile sale.Site-ul web al Fractal are doar o adresă de e-mail pentru recrutare. E-mailurile, un mesaj pe WhatsApp și un apel telefonic prin care se solicitau comentarii – la adresele și numerele de telefon furnizate de persoane care îi cunosc pe oficialii Fractal – nu au fost returnate. Adresa sa din Dubai este listată pe Equasis ca fiind cea a managerului comercial al majorității petrolierelor Fractal. De asemenea, firma s-a mutat recent dintr-un spațiu de lucru comun din Geneva – unde se află sediul său central, potrivit unui manager de acolo.Flota Gatik poate transporta aproximativ 30 de milioane de barili de petrol și carburanți, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Cea a Fractal are o capacitate de transport mai apropiată de 15 milioane de barili.Aproape toate petrolierele Fractal’s și Gatik’s au făcut escale în porturile rusești în acest an sau au preluat încărcături rusești prin transfer de la navă la navă, potrivit datelor de urmărire a petrolierelor compilate de Bloomberg.India și Emiratele Arabe Unite nu au aderat la plafonarea prețurilor și nici nu au alte sancțiuni asupra petrolului rusesc. Acestea pot utiliza în mod legal și serviciile occidentale, cu condiția să prezinte o atestare că încărcăturile au fost cumpărate la nivelul plafonului sau sub acesta.

Servicii pentru Rusia

Cea mai veche achiziție de tancuri înregistrată de Gatik a fost în iunie 2022, iar cea mai recentă a fost în februarie anul acesta, potrivit VesselsValue, o firmă care monitorizează vânzarea și cumpărarea de nave comerciale. Cea a lui Fractal a avut loc în aceeași lună, arată datele Equasis. Un astfel de exemplu este petrolierul Gatik Jumbo, care a fost observat făcând escală în portul Ust-Luga din Marea Baltică din Rusia pe 11 februarie. Acesta se află acum în apropiere de Kalamata, în Grecia, o locație populară pentru transferurile de marfă de la navă la navă pentru petrolul din această țară, potrivit datelor de urmărire a navelor furnizate de Bloomberg. Nava a intrat în gestiunea Gatik pe 3 februarie, potrivit Equasis. Rusia a exportat aproximativ 3,2 milioane de barili pe zi de țiței din porturile sale în cele două luni de la impunerea plafonului și a interdicției de a importa din Europa, la 5 decembrie, puțin schimbat față de cele două luni anterioare. Cele două firme fac parte din noua rețea a lanțului de aprovizionare care permite acest lucru.

Nici Gatik, nici Fractal nu figurează ca beneficiar efectiv al petrolierelor din flotele lor, ceea ce înseamnă că probabil operează navele pentru alții, a căror identitate nu este adesea făcută publică. Ei sunt descriși ca „proprietari înregistrați” ai navelor lor pe site-ul web al American Club.

Aceasta este o formă obișnuită de proprietate a navelor în industria navală, dar nu indică adevăratul proprietar al navei.

Proprietatea efectivă este un detaliu mai important pentru a înțelege cine deține cu adevărat activele și, potrivit informațiilor furnizate de IHS, care menține o bază de date de transport maritim pentru Organizația Maritimă Internațională.

„Vedem cât de ușor este să transferi proprietatea în cazul acestor grupuri mari și noi”, a declarat Steve Cicala, co-director al Proiectului privind analiza economică a reglementărilor de la Biroul Național de Cercetare Economică.