Infofinanciar > Lumea la zi > Susținere neașteptată din partea Albaniei pentru Ucraina! Poliția a confiscat 22,500 de tone de petrol rusesc
Lumea la zi

Susținere neașteptată din partea Albaniei pentru Ucraina! Poliția a confiscat 22,500 de tone de petrol rusesc

sursa foto Marine Insight
sursa foto marine insight

Albania a confiscat un vas petrolier care transporta 22.500 de tone de petrol suspectat că provine din Rusia și a arestat echipajul pentru încălcarea embargoului impus de Occident, au anunțat luni autoritățile albaneze.

Nava petrolieră și chimică înregistrată în Liberia a fost capturată în orașul de coastă Durres de către poliția albaneză. „Din primele etape ale anchetei se suspectează că acest transport de petrol provine din țări aflate sub embargo petrolier, în special din Rusia”, a precizat poliția în comunicat.  „Petrolierul a plecat din Azerbaidjan și ar fi fost încărcat cu țiței în portul grecesc Kalamata, de la un alt petrolier cu cantitatea de 22.500 de tone de motorină.”

Albania a fost una dintre primele țări care a introdus sancțiuni împotriva Rusiei în urmă cu un an, când Moscova a lansat atacuri asupra Ucrainei. Conform poliției albaneze, în timpul operațiunii cu numele de cod Embargo, a arestat toți cei 22 de membri ai echipajului pentru investigații suplimentare.

Pe 10 februarie, portul Tarragona din nord-estul Spaniei a refuzat intrarea navei Maersk Magellan, sub drapelul Singapore, după ce s-a constatat că încărcătura sa de produse petroliere a fost transportată în trecut de o navă care fusese anterior sub pavilion rusesc, scrie Reuters.

Albania va extrăda un fotograf rus acuzat de spionaj

Ministerul Justiției din Albania a dat undă verde pentru extrădarea cetățeanului rus și cunoscutului fotograf Svetlana Timofeeva, care a fost arestată în Albania sub acuzația de spionaj în august 2022, deși avocatul ei se teme că va fi supusă unor încălcări ale drepturilor omului dacă se va întoarce în Rusia.

Timofeeva a fost prinsă împreună cu alte două persoane, intrând în instalații militare închise care datează din perioada comunistă, când Albania avea o strânsă legătură cu Uniunea Sovietică. Ea a fost acuzată de spionaj, fiind, de asemenea, căutată în Rusia pentru acuzații similare.

„Ministerul Justiției a administrat cererea de extrădare a subiectului menționat mai sus, în care Procuratura Generală a Federației Ruse, în calitate de autoritate centrală, a dat garanții că cererea de extrădare nu are ca scop persecutarea persoanei din motive politice, din cauza rasei, religiei, naționalității sau a opiniilor politice etc.”, a declarat pentru BIRN Ministerul Justiției.

Timofeeva a declarat în fața instanței la începutul lunii februarie că a divorțat de soțul ei și a părăsit Rusia din cauza opiniilor sale privind invazia Rusiei în Ucraina. Ea a spus că aceste opinii ar lăsa-o expusă la persecuție politică și și-a exprimat dorința de a rămâne în Albania.

Femeia ar putea fi supusă la abuz din partea statului rus

Ea va fi supusă acum procedurii de extrădare și va fi trimisă înapoi în Rusia, în ciuda protestelor reprezentantului său legal. Isuf Șehu, avocatul ei, a declarat că există temeri că afirmațiile făcute de procurorul general al Rusiei nu sunt adevărate și că ea ar putea fi supusă unor încălcări ale drepturilor omului dacă se întoarce.

„Ministerul Justiției trebuie să verifice în mod necesar dacă ceea ce spune instituția relevantă a statului solicitant, care este Parchetul General, este adevărat sau nu”, a declarat Șehu. De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la cooperarea cu Rusia în contextul sancțiunilor UE și SUA și al războiului în curs de desfășurare. Ministerul albanez al Justiției a declarat pentru BIRN: „Cooperarea în domeniul justiției nu are nimic de-a face cu măsurile de austeritate, care sunt doar politice și economice”. Aceștia au adăugat că au respectat legile corespunzătoare în ceea ce privește extrădarea „la propriu”.

De ce a fost arestată Timofeeva

Timofeeva a publicat două cărți și a adunat un număr semnificativ de urmăritori pe rețelele de socializare, deoarece a fotografiat situri ex-sovietice din întreaga lume. Ea a fost arestată în Albania după ce a intrat într-o fabrică de arme în ruină la sud de Tirana, unde se fabricau odinioară arme AK-47.

În timpul anchetei, poliția a găsit camere, drone, telefoane, hărți și bani. Autoritățile au devenit și mai suspicioase când unul dintre asociații lui Timofeeva a pulverizat spray cu piper asupra a doi paznici, odată ce au fost descoperiți. Cei trei suspecți rămân în arest și neagă toate acuzațiile care li se aduc, relatează Euroactiv.