Infofinanciar > Lumea la zi > Adunarea Generală a ONU. La ce să ne așteptăm de la acest summit
Lumea la zi

Adunarea Generală a ONU. La ce să ne așteptăm de la acest summit

ONU Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Liderii mondiali se îndreaptă spre New York pentru a participa la discuțiile la nivel înalt ale Națiunilor Unite. Criza climatică și războiul din Ucraina sunt așteptate să ocupe un loc important la Națiunile Unite în această săptămână. Peste 140 de lideri și reprezentanți ai statelor din întreaga lume vor veni la New York pentru a lua cuvântul în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Dezbaterea generală la nivel înalt începe marți. Acesta este cel mai urmărit eveniment din calendarul anual al ONU. Ea oferă liderilor mondiali și șefilor de stat ocazia de a-și prezenta prioritățile pentru anul următor. De asemenea, îndeamnă la cooperare în probleme urgente.

Adunarea Generală a ONU

„Este un moment unic în fiecare an pentru liderii din toate colțurile lumii, care nu doar evaluează starea lumii, ci și acționează pentru binele comun. Iar de acțiune este ceea ce are nevoie lumea acum”, a declarat săptămâna trecută secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în fața presei.

Dezbaterea generală din acest an se desfășoară sub tema „Reconstruirea încrederii și reaprinderea solidarității globale”. Se referă la accelerarea acțiunilor privind Agenda 2030 și Obiectivele de dezvoltare durabilă ale acesteia în direcția păcii, prosperității, progresului și sustenabilității pentru toți”.

În marja evenimentului vor avea loc, de asemenea, o serie de discuții bilaterale.

Care este rolul general al Adunării Generale a ONU?

Adunarea Generală a ONU este formată din 193 de membri. Aici, se dezbat chestiuni legate de drepturile omului, dreptul internațional și cooperarea în „domeniile economic, social, cultural, educațional și al sănătății”. Aceasta are capacitatea de a adopta rezoluții și declarații menite să stabilească principiile directoare ale organizației.

Conform Cartei ONU, acest organism este însărcinat să abordeze chestiuni legate de pacea și securitatea internațională care nu sunt abordate în prezent de Consiliul de Securitate al ONU.

Adunarea Generală a ONU aprobă bugetul anual al ONU. Unul dintre cele șase comitete principale ale sale supraveghează direct finanțarea misiunilor de menținere a păcii din întreaga lume.

Cine va lua cuvântul în cadrul dezbaterii generale?

Președintele Adunării Generale a ONU ține primul discurs din cadrul dezbaterii generale. Liderul acestei sesiuni, Dennis Francis din Trinidad și Tobago, a declarat că dorește să acorde prioritate unui mai mare multilateralism și egalității de șanse în timpul mandatului său.

Apoi, Brazilia ține în mod tradițional primul discurs al țării. Președintele Luiz Inacio Lula da Silva este așteptat să facă din schimbările climatice un punct central al discursului său. Lula a preluat mandatul în ianuarie. Acesta a promis să restabilească Brazilia ca lider mondial în domeniul mediului. De asemenea, va consolida protecția pădurii amazoniene, care este foarte importantă, după ani de distrugere.

Statele Unite vor fi cele care vor ține un discurs după Brazilia. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că sunt țara gazdă a Adunării. Președintele american Joe Biden va ține marți un discurs în fața Adunării Generale. Acesta va încerca să afirme rolul Washingtonului ca lider mondial.

De aici, „ordinea vorbitorilor urmează apoi un algoritm complex care reflectă nivelul de reprezentare, echilibrul geografic, ordinea în care a fost înregistrată cererea de luare de cuvânt și alte considerente”, precizează ONU pe site-ul său.

Ce alți lideri vor fi prezenți?

Aproximativ 150 de lideri sunt așteptați să participe la discuțiile la nivel înalt, a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU.

Printre alții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent. De asemenea și premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi prezent la eveniment. Se așteaptă ca ambii să se adreseze Adunării Generale și să poarte discuții cu Biden în marja evenimentului.

Zelenski va lua cuvântul miercuri la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina. Acest lucru „l-ar putea plasa la aceeași masă cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov”, în contextul ofensivei militare în curs a Rusiei.

Cine nu va fi acolo?

Biden va fi singurul lider de rang înalt din cele cinci țări cu drept de veto permanent din Consiliul de Securitate al ONU. Rishi Sunak va fi primul prim-ministru britanic din mai bine de un deceniu care va lipsi de la eveniment. Acesta a spus că programul său încărcat îl împiedică să meargă la New York. Președintele francez Emmanuel Macron va lipsi de la eveniment, invocând conflicte de program.

Rămâne neclar ce oficial chinez va participa la summit. Wall Street Journal a relatat la începutul lunii septembrie că Beijingul plănuia să îl trimită pe vicepreședintele Han Zheng în loc să îl trimită pe ministrul de externe Wang Yi într-o călătorie mai amplă în SUA, așa cum a fost semnalat anterior.

Ce subiecte vor fi discutate?

Având în vedere diversitatea vorbitorilor, dezbaterea generală acoperă, de obicei, o serie de subiecte de interes regional și global. Printre temele predominante de anul trecut s-au numărat eforturile de redresare în urma pandemiei COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina și schimbările climatice. Toate acestea sunt așteptate să ocupe din nou un loc important în cadrul evenimentului din acest an.

Emisarul american, Thomas-Greenfield, a declarat că se așteaptă ca majoritatea țărilor occidentale să exercite „presiuni intense” asupra Rusiei pentru a retrage trupele din Ucraina vecină. Invazia a reînnoit apelurile pentru extinderea puterii de decizie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Acesta este format din 15 membri. Rusia se numără printre cei cinci membri permanenți – alături de China, Franța, Regatul Unit și SUA – care dețin dreptul de veto.

De asemenea, este probabil să apară preocupări legate de China. Securitatea maritimă în Pacific, întreruperea lanțului de aprovizionare și drepturile omului ar fi printre principalele subiecte. Unii observatori au pus la îndoială influența tot mai mare a Beijingului la ONU.

Conflictele lumii, pe lista subiectelor de discuție 

Recentele lovituri de stat din Africa, în special din Niger, ar putea primi, de asemenea, o atenție sporită. Asemene, s-ar putea întâmpla și cu conflictele în curs de desfășurare din Sudan și Etiopia. Între timp, crizele umanitare în curs de desfășurare în locuri precum Afganistanul, Cornul Africii și America Latină și rolul lor într-o criză globală a migrației ar putea  să ocupe un loc important.

Între timp, dezbaterea generală are loc cu două luni înainte de summitul ONU privind clima. COP28 va avea loc la Dubai. Guterres, secretarul general al ONU, va găzdui un summit privind ambiția climatică în marja evenimentului din această săptămână de la New York.

„Apelul meu către liderii mondiali va fi clar: nu este momentul pentru poziționări sau poziționări. Nu este momentul pentru indiferență sau indecizie. Acesta este momentul să ne unim pentru soluții reale, practice”, a declarat Guterres în timpul unei conferințe de presă la 13 septembrie.

Temele stabilite de președinții Adunării Generale a ONU sunt în mod tradițional ample.  Într-o scrisoare adresată predecesorului său în luna iunie, Francisc a afirmat că tema pentru 2023 „cuprinde recunoașterea faptului că ne aflăm la o răscruce în istorie și că drumul pe care îl vom urma va fi decisiv pentru a determina nu doar viitorul nostru, ci și al generațiilor viitoare”, conform aljazeera.com.

El a făcut apel la un angajament reînnoit față de multilateralism. De asemenea, a îndemnat statele membre ale ONU să vadă cum pot „întreprinde acțiuni coordonate și intenționate” pentru a promova pacea și securitatea, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a promova drepturile omului. Tema subliniază necesitatea de a accelera eforturile de îndeplinire a Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.