Infofinanciar > Info > Ministrul Finanțelor pune la punct mediul privat: „Abordare total incorectă!” Câți angajați sunt la stat și ce venituri au
Info

Ministrul Finanțelor pune la punct mediul privat: „Abordare total incorectă!” Câți angajați sunt la stat și ce venituri au

Câciu sursa foto Știri de Cluj
Sursa foto: Știri de Cluj

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu a declarat că este total incorectă abordarea conform căreia un angajat din sistemul privat susține salariile angajaților din sistemul bugetar, dar și un număr de pensii private.

„În mediul privat sunt 5,6 milioane de salariaţi, avem 1.260.000 de bugetari, deci abordarea că mediul privat ţine în spate doi bugetari sau trei bugetari şi nu ştiu câţi pensionari este total incorectă. Şi vă spun de ce: din perspectiva, de exemplu, a contribuţiilor de asigurări sociale – îmi pare rău că sunt foarte puţini analişti economici care ar putea să facă un astfel de studiu, recomand să se facă acest studiu – o să observaţi că 32% din volumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari. Totuşi, 1.200.000 de oameni îşi realizează 32% din acel volum, la asigurări sociale de sănătate, 28%”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice duminică, într-o conferinţă de presă la Giurgiu.

Din perspectiva lui Câciu, angajații a trebui priviți prin prisma productivității muncii, nu din cea a locului în care muncesc.

„Eu nu aş vrea niciodată să abordăm salariaţii pe… de unde provin. Salariaţii trebuie abordaţi din altă perspectivă, din punctul meu de vedere, a eficienţei productivităţii muncii, la cum ajută fiecare dintre ei ca mediul economico-social să crească”, a adăugat acesta.

Menținere în cazul locurilor de muncă din mediul privat

Se vorbește despre stabilitatea locului de muncă în mediul bugetar. Autoritățile au luat deja măsuri astfel încât să existe o menținere a locurilor de muncă și în zona privată. El a adus în discuție pachetele de măsuri de sprijin pentru economie adoptate în ultima perioadă.

„Cea mai bună protecţie socială de face prin locul de muncă, în sensul în care e cel mai sigur pentru orice cetăţean să aibă un loc de muncă sigur şi stabil.”, a continuat Câciu.

Care sunt diferențele salariale între stat și privat

Diferența între aparatul bugetar și mediul privat este de aproximativ 1.000 de lei, în favoarea angajaților de la stat. În administrația locală lucrează în prezent peste 1,2 milioane de români. Mai bine de jumătate dintre ei lucrează în administrația centrală.

În momentul de față, în aparatul public lucrează peste 1.260.000 de români, iar trendul este crescător. Principalele avantaje ar fi salariul mai bun față de mediul privat și programul fix.

Locurile de muncă de la stat sunt mult mai căutate de români

Locurile de muncă de la stat sunt scoase la concurs și postate pe platforma posturi.gov.ro. În momentul de față există peste 700 de anunțuri, cele mai multe dintre ele fiind pentru funcții de execuție pe perioadă nedeterminată. Fiecare loc de muncă are o descriere detaliată și informații despre concursul care trebuie susținut. Interesul românilor pentru posturile de la stat se vede și din numărul de accesări al platformei. În luna ianuarie a fost vizitată de aproximativ un milion de ori.

În ultimii patru ani, salariul mediu brut a crescut atât la stat, cât și la privat. Datele Comisiei Naționale de Prognoză arată că din 2018 și până în 2021, salariile din sectorul public s-au majorat cu aproape 1.500 de lei, în timp ce privatul le-a mărit cu doar un pic peste 1.000 de lei.