Info

Adrian Câciu despre IMM INVEST: „Ajungem la concluzia că ne trebuie mai multă finanţare pentru economie”

Ministru Finanțelor, Adrian Câciu, Foto: Financial Intelligence
Sursa foto: Financial Intelligence

Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, a spus în cadrul ceremoniei de semnare a convenţiilor de garantare pentru noul program guvernamental IMM INVEST, că anul acesta, modul în care s-a derulat programul cu garanţii de stat trebuie să reprezinte un bun exemplu pentru anul viitor. 

De asemenea, acesta susține că avem nevoie de mai multă finanțare pentru economie, însă „depinde foarte mult de mediul economic”. Principiul de la care pleacă tot acest program, după cum susține ministrul este „un parteneriat real între stat şi economie”

„Nu facem decât să continuăm ceea ce am spus de la începutul acestui an, un an complicat, un an în care s-a plecat cu cel mai important obiectiv, acela de a crea un parteneriat real între stat și economie. Acest parteneriat, de altfel, s-a și văzut în modul în care a evoluat economia românească în primul semestru. Rezultatele acestea de creștere economică nu vin peste noapte, ele au venit, pe de o parte, din efortul antreprenorului, dar și pe de altă parte, așa cum am spus și atunci, prin stimuli concreți care s-au oferit economiei românești: Programul IMM INVEST, Programul IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, programele care au fost pe schema de ajutor de stat COVID au reprezentat un boost, dacă vreți, din punctul meu de vedere, pentru ceea ce însemna mediul antreprenorial românesc. De aceea și continuă cu o finanțare mult mai mare, pentru că ceea ce ne dorim este să menținem acest nivel de dorință și de investiții, atât din partea statului, dar și din partea mediului antreprenorial. În general, în situațiile complicate, diferența o face încrederea. Dacă există încredere între entitățile care fac parte dintr-un angrenaj, atunci acele situații vor găsi răspuns. Sunt soluții concrete și soluțiile concrete sunt: finanțare, obiective de investiții, locuri de muncă și dezvoltare. Sunt convins că acest plafon pe care l-am convenit astăzi cu cele trei fonduri de garantare va fi epuizat până la finalul anului” susține Adrian Câciu, conform Guvernul României.

Legea Bugetului și Legea Plafoanelor

Ministrul Finanțelor de altfel, mai prezintă un nou plan pe care îl are, anume Legea Bugetului și Legea Plafoanelor.

„După cum știți, a anunțat și domnul prim-ministru, pregătim  Legea Bugetului și Legea Plafoanelor pentru anul următor. Modul în care s-au desfășurat sau s-a derulat programul cu garanții de stat trebuie să reprezinte un bun exemplu pentru anul viitor și, de ce nu, să ajungem la concluzia că ne trebuie mai multă finanțare pentru economie, dar asta depinde foarte mult și de mediul economic. De aceea, vă încurajez să apelați la cele patru programe pe care le avem în derulare. De aceea, am și diversificat formulele de finanțare prin antrenarea a încă două fonduri de garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural și Fondul Român de Contragarantare, astfel încât antreprenorii să aibă mai multe soluții de finanțare și să poată sectorial să apeleze la soluțiile pe care noi, ca guvern, le-am oferit economiei. Parteneriatul este cheia și cu această ocazie vreau să vă mulțumesc pentru rezultatele din primul semestru, rezultate pe care, de altfel, le văd atât Comisia Europeană, cât și instituțiile financiare internaționale și se relevă și în încrederea investitori străini în România, investitori care anul acesta au adus un plus de valoare adăugată, dar și un plus de capital important în economia românească. Iar acest trend trebuie să facem în așa fel încât împreună să-l multiplicăm și, de ce nu, să avem la final de an un rezultat economic mai mare decât cel prognozat de către instituțiile de prognoză” mai adaugă acesta.